Tips Meningkatkan Kesuburan Lelaki

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/08/kesuburan-lelaki.png” alt=”kesuburan lelaki” align=”center” _builder_version=”3.11.1″ max_width=”44%” max_width_last_edited=”on|phone”]

 

[/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.11.1″]

‘IT TAKES TWO TO MAKE A BABY’. Bila bicara soal mendapatkan anak, zuriat, bukan wanita sahaja yang harus difokuskan tetapi kedua-duanya harus diberi perhatian. Walaupun yang mengandung itu wanita, tetapi tak bermakna wanita sahaja yang bertanggungjawab terhadap keupayaan untuk menghasilkan zuriat. Maksudnya, kedua-dua lelaki dan wanita harus tahu tentang kesuburan masing-masing. Untuk lelaki, kebolehan ereksi, kuantiti sperma, kualiti sperma, bentuk sperma, itu semua perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anda ingin mendapatkan zuriat. Biasa orang cerita tentang kesuburan wanita kan, kali ini kita kongsikan pula tentang tips meningkatkan kesuburan lelaki serta apa yang boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki.

TIPS MENINGKATKAN KESUBURAN LELAKI

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesuburan lelaki dan kali ini kami akan kongsikan apa yang anda boleh lakukan bagi meningkatkan tahap kesuburan anda

1. BERAT BADAN NORMAL

Kajian telah menunjukkan lelaki yang mempunyai berlebihan berat badan atau obese boleh memberi kesan kepada kualiti sperma, kekurangan bilangan sperma, kesukaran sperma untuk berenang atau mobiliti sperma dan juga meningkatkan risiko kerosakan DNA sperma. Ini mungkin berkait rapat dengan lemak berlebihan yang dikatakan boleh mempengaruhi hormon testosteron dan hormon reproduktif yang lain. Jadi, jika anda ingin meningkatkan kesuburan sperma anda, pastikan anda berada dalam berat badan ideal.

2. MAKAN MAKANAN SIHAT DAN KAYA ANTIOKSIDAN

Ini adalah asas dalam kesihatan kita. Pemakanan yang sihat dan cara hidup yang sihat boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki. Kajian menunjukkan makanan yang kaya dengan antioksidan boleh memberi kesan yang signifikan dalam meningkatkan kesuburan. Contoh antioksidan yang sangat penting dalam meningkatkan kesuburan ialah zink, Vitamin E, Coq 10, Vitamin C, selenium dan asid folik.

3. GAYA HIDUP AKTIF

Apabila kita bersenam, bukan sahaja kita akan bertambah sihat malah ianya boleh mengurangkan stress!. Bersenam secara berkala setiap minggu mampu memberikan anda kesihatan yang baik, mood yang lebih baik dan ini mengurangkan kerosakan sperma akibat stress. Tetapi jangan bersenam secara berlebihan kerana ianya mungkin boleh mempengaruhi kesihatan sperma anda!

4. PENGAMBILAN VITAMIN

Mustahil kita dapat memenuhi keperluan zat-zat atau nutrisi hanya melalui makanan seharian. Jika anda ingin memenuhi kesemua keperluan nutrisi anda mungkin perlu makan tanpa henti. Untuk mendapatkan bekalan vitamin C sahaja anda perlu makan 7-8 biji oren sehari. Belum lagi keperluan vitamin e, vitamin D, kalsium, dan banyak lagi. Jadi, disinilah perlunya pengambilan suplemen dan vitamin. Suplemen dan vitamin bukan lagi pilihan tetapi satu keperluan pada masa kini bagi memastikan kita terus kekal sihat. (atas izin Tuhan pastinya)

5. USIA

Sekiranya anda masih muda, mungkin ianya tiada masalah tetapi semakin usia anda meningkat, kebolehan untuk mendapat zuriat juga semakin rendah. Ini kerana, semakin tua, bilangan sperma akan semakin berkurang, kualiti sperma juga semakin menurun. Seperti juga wanita, wanita akan mengalami menopause. Walaupun tahap kesuburan lelaki menurun lebih lambat berbanding wanita, tetapi ia tetap berlaku akibat penurun hormon testosteron. Bukanlah tak boleh mendapatkan zuriat jika anda sudah berusia tetapi ia akan mengambil masa yang lebih lama. Juga, semakin anda berusia, risiko untuk DNA anda rosak juga tinggi. Kajian menunjukkan lelaki yang lebih berusia lebih berisiko mendapat anak autisme, dan down sindrom.

6. KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK!

Merokok boleh menurunkan kadar kesuburan lelaki. Kajian menunjukkan, lelaki yang merokok mempunyai bilangan sperma yang lebih rendah, mobiliti sperma yang rendah dan juga bilangan sperma abnormal yang lebih tinggi.

7. ELAKKAN PENGAMBILAN ALKOHOL

Sama juga seperti merokok, pengambilan alkohol atau dadah boleh memberi kesan kepada kesuburan lelaki. Pengambilan alkohol boleh mengurangkan kualiti dan kuantiti sperma anda.

8. SEKS YANG LEBIH KERAP

Melakukan seks dengan lebih kerap boleh membantu meningkatkan kesuburan lelaki. Ya, untuk mendapatkan zuriat anda perlu melakukan seks sekitar waktu subur wanita tetapi tidak bermakna anda tidak perlu melakukannya pada waktu lain. Kajian menunjukkan sperma anda berada dalam kualiti terbaik beberapa hari selepas melakukan seks. Bagi lelaki yang mempunyai bilangan sperma yang rendah, kajian menunjukkan sperma mereka berenang dengan lebih baik sehari selepas melakukan seks. Untuk lelaki yang mempunyai bilangan sperma yang normal, kesihatan sperma mereka akan berkurangan 10 hari selepas melakukan seks. Jadi, untuk memastikan sperma anda dalam keadaan yang baik, lakukan seks sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

9. HABA DAN KEPANASAN

Suhu yang tinggi boleh mengurangkan kesuburan lelaki dan merosakkan sperma anda. Elakkan pemakaian seluar yang terlalu ketat, mandi dalam tab panas atau air panas terlalu lama, duduk terlalu lama, atau meletakkan laptop terlalu lama diatas riba anda.

MAKANAN YANG BOLEH MENINGKATKAN KESUBURAN LELAKI

Tadi Adaa ada sebut kan tentang pemakanan yang sihat dan kaya dengan antioksidan. Makanan yang macam mana tu? Ini antara contoh makanan yang boleh membantu:

  • Zink- tiram, ketam, daging merah, ayam, kekacang, biji bunga matahari, oat, jagung
  • Vitamin C- kebanyakan sayur dan buah seperti lada benggala, kiwi dan oren, asparagus, stawberi,
  • Selenium- Tuna, kacang brazil, ikan kod, ayam, ayam belanda
  • Vitamin E- kekacang, minyak, sayuran berdaun hijau

BAGAIMANA VITAMIN DAN MINERAL MEMBANTU KESUBURAN LELAKI?

ZINK– zink mempunyai sifat antioksidan yang mampu melindungi sperma daripada bakteria dan radikal bebas. Zink merupakan salah satu mineral penting untuk meningkatkan tahap testosteron dan bilangan sperma. Pengambilan zink bersama asid folik mampu menggandakan kesihatan sperma anda.

VITAMIN C (antioksidan)- kajian menunjukkan pengambilan 1000mg vitamin C setiap hari mampu meningkatkan motilitas sperma 92% dan bilangan sperma sebanyak 100%.

VITAMIN E (antioksidan)- radikal bebas yang tinggi boleh merosakkan sel sperma anda jadi pengambilan antioksidan terbaik seperti Vitamin E dan C mampu melindungi sperma dari radikal bebas. Vitamin E juga mampu meningkatkan motiliti sperma dan kualiti sperma. Pengambilan 400UI Vitamin E bersama mcg Selenium setiap hari boleh meningkatkan motilitas sperma anda, meningkatkan bilangan sperma, meningkatkan hormon testosteron dan keinginan seks anda.

CoQ10–  Antioksidan yang boleh membantu meningkatkan motilitas sperma,kualti sperma dan kesihatan sperma.

SET KESUBURAN LELAKI

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/08/kesuburan-lelaki-1.jpg” alt=”KESUBURAN LELAKI 1″ _builder_version=”3.11.1″ max_width=”42%” max_width_last_edited=”on|phone” module_alignment=”center”]

 

[/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.11.1″]

i Shaklee, kami sudah pasti mempunyai vitamin dan mineral yang terbaik untuk anda.

Sebiji Vitamin E Shaklee mengandungi 400UI vitamin e serta dilengkapi dengan 65mcg selenium bagi membantu fungsi vitamin E yang optimum. Ia juga mengandungi 39.4mcg ekstrak biji anggur yang menjadikan Vitamin E Shaklee ini antioksidan yang terbaik!

Sebiji CoQTrol mengandungi 100g Coenzyme Q10. Ini bersesuaian dengan dos yang dicadangkan bagi meningkatkan tenaga, dan kesuburan lelaki

Vivix pula merupakan rumusan terunggul Shaklee selama 10 tahun! Vivix merupakan antioksidan yang terbaik yang diformulasi dan dipatenkan oleh Shaklee. Salah satu ramuan terunggul Vivix ialah anggur muscadine iaitu anggur yang sangat jarang dijumpai dan mempunyai rangkaian lengkap polifenol berbanding anggur lain. Anggur muscadine mengandungi kepekatan asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain boleh menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat. Sebab itulah, Vivix telah menjadi produk NO 1 Shaklee kerana kuasa antioksidannya yang unggul!

Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih info dan membuat pesanan, anda boleh terus whatsapp kami dibawah ok?

[/et_pb_text][et_pb_button admin_label=”whatsapp” url_new_window=”on” custom_button=”on” button_text_color=”#7cda24″ button_bg_size=”contain” button_bg_repeat=”repeat” button_border_width=”5px” button_border_radius=”25px” button_icon=”%%104%%” button_on_hover=”off” button_bg_color_hover=”#ffffff” button_border_color_hover=”#7cda24″ button_border_radius_hover=”2px” animation_style=”fade” button_text=”click me!” _builder_version=”3.11.1″ button_url=”http://adaainspiration.wasap.my” button_alignment=”center” button_font=”||||||||” button_text_size_last_edited=”on|phone” button_text_size_phone=”20px” button_text_size__hover_enabled=”off” button_text_size__hover=”null” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover=”null” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover=”null” button_text_color__hover_enabled=”off” button_text_color__hover=”null” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover=”null” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover=”null” button_border_width__hover_enabled=”off” button_border_width__hover=”null” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover=”null” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover=”null” button_border_color__hover_enabled=”on” button_border_color__hover=”#7cda24″ button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover=”null” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover=”null” button_border_radius__hover_enabled=”on” button_border_radius__hover=”2px” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover=”null” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover=”null” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover=”null” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover=”null” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover=”null” button_bg_color__hover_enabled=”on” button_bg_color__hover=”#ffffff” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover=”null” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover=”null”]

 

[/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Newsletter” _builder_version=”3.17.6″ background_color_gradient_direction=”90deg” box_shadow_style=”preset7″ box_shadow_horizontal=”80px” box_shadow_vertical=”0px” box_shadow_color=”#e4edea” custom_margin=”60px|||” custom_margin_tablet=”0px|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” link_option_url=”*new footer 1″ next_background_color=”#1f1f1f” global_module=”31679″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row global_parent=”31679″ padding_1_tablet=”|40px||” padding_1_phone=”|||” padding_1_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_cta global_parent=”31679″ title=”HUBUNGI KAMI” button_url=”https://api.whatsapp.com/send?phone=60179329859&text=” button_text=”Whatsapp” _builder_version=”3.17.6″ header_font=”Playfair Display||||||||” header_text_align=”left” header_text_color=”#000000″ header_font_size=”38px” background_color=”rgba(102,102,102,0)” text_orientation=”left” background_layout=”light” body_font=”||||||||”]

Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai produk Shaklee, konsultasi atau pembelian produk, boleh hubungi kami segera. 

Kami juga membuka peluang untuk anda menyertai team kami yang berpengalaman lebih 21 tahun sebagai rakan niaga dan memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri. Jom jadi jutawan sihat!

[/et_pb_cta][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image global_parent=”31679″ src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/11/makeyup-artist-46.png” _builder_version=”3.12.2″ custom_margin=”-130px|-20%||” custom_margin_tablet=”0px|30%||” custom_margin_last_edited=”on|phone” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Footer” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”#1f1f1f” link_option_url=”*new footer 2″ saved_tabs=”all” global_module=”31680″ prev_background_color=”#ffffff”][et_pb_row global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||”]

contact us

+60179329859

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||”]

Want to see more?

Galeri Testimonial

Produk Shaklee

Blog

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||”]

delivery

Seluruh Malaysia

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||”]

cash on delivery (cod)

Seremban, Seremban 2, Ampangan, Senawang, Sikamat, Paroi, Rembau, Kuala Pilah, Sendayan

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px||0px|”]

Follow Me

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″ border_radii=”on|0px|0px|0px|0px” border_width_all=”8px” border_color_all=”rgba(0,0,0,0)” custom_margin=”1px|||”][et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/pengedarshakleediseremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]facebook[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/ShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]twitter[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”linkedin” url=”www.linkedin.com/in/pengedar-shaklee-seremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]linkedin[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”google-plus” url=”https://plus.google.com/+PengedarShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]google-plus[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/pakarvitaminkulit/” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]instagram[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”youtube” url=”https://www.youtube.com/user/adaanoor” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]youtube[/et_pb_social_media_follow_network][/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_contact_form global_parent=”31680″ captcha=”off” title=”Email Me” form_background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” module_id=”et_pb_contact_form_0″ _builder_version=”3.12.2″ title_level=”h4″ title_font=”Playfair Display SC||||||||” title_text_color=”#ffffff” title_font_size=”20px” title_line_height=”1.5em” form_field_font=”Open Sans||||||||” form_field_text_color=”rgba(255,255,255,0.8)” form_field_font_size=”16px” form_field_line_height=”1.5em” custom_button=”on” button_text_size=”13px” button_text_color=”#8d8181″ button_bg_color=”rgba(0,0,0,0)” button_bg_color_gradient_start=”rgba(255,255,255,0)” button_bg_color_gradient_end=”#8d8181″ button_bg_color_gradient_start_position=”95%” button_bg_color_gradient_end_position=”95%” button_border_width=”0px” button_border_radius=”0px” button_font=”|600|||||||” button_icon=”%%180%%” button_icon_placement=”left”][et_pb_contact_field field_id=”Name” field_title=”Name” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Email” field_title=”Email Address” field_type=”email” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Notes” field_title=”Notes” field_type=”text” fullwidth_field=”on” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][/et_pb_contact_form][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Similar Posts