Apakah Punca Hiperpigmentasi Dan Jeragat?

[et_pb_section bb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/08/hiperpigmentasi-dan-jeragat.jpg” alt=”hiperpigmentasi dan jeragat” align=”center” _builder_version=”3.10.1″ max_width=”42%” max_width_last_edited=”on|phone” /][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

Hiperpigmentasi dan jeragat merupakan salah satu masalah kulit yang sangat sinonim dengan masyarakat Malaysia. Kalau tak jerawat, jeragat, itu sahajalah masalah yang selalu dihadapi. Adakah ini disebabkan faktor cuaca? Atau mungkin pemakanan rakyat Malaysia, atau rutin penjagaan kulit yang salah? Jom kita lihat apakah punca terjadinya masalah hiperpigmentasi dan jeragat ini.

HIPERPIGMENTASI DAN JERAGAT: SAMA ATAU BERBEZA?

 

HIPERPIGMENTASI

Hiperpigmentasi merupakan masalah kulit dimana lazimnya ia terjadi disebabkan oleh penghasilan melanin yang berlebihan oleh sel melanosit. Hasilnya, beberapa tempat akan kelihatan lebih gelap berbanding yang lain

Hiperpigmentasi boleh dibahagikan kepada 4 jenis iaitu:

 

1. Melasma selalunya terjadi kepada wanita mengandung, atau mereka yang mengambil ubat hormon dan pil kontraseptif. Apabila hormon estrogen dan progesteron berlebihan, ia akan menyebabkan aktiviti sel melanosit lebih tinggi yang seterusnya meningkatkan penghasilan melanin. Selalunya melasma boleh dilihat pada pipi, hidung, bibir dan dahi. Ada juga sesetengah orang yang memanggil melasma sebagai topeng kehamilan.

2. Age spot seperti juga namanya selalunya akan terjadi kepada mereka yang semakin meningkat usia. Apabila kulit kerap terdedah kepada cahaya matahari, sel kulit akan rosak. Dan oleh kerana faktor umur, kulit semakin susah untuk pulih semula atau mengambil masa lebih lama untuk pulih dan inilah puncanya age spot. Lazimnya ia terjadi kepada mereka yang berusia lebih 40-an.

3. Jeragat atau freckles lazimnya terjadi kepada mereka yang berkulit cerah dan faktor genetik. Ia merupakan tompok atau bintik halus berwarna coklat dan keperangan. Mereka yang diwarisi dengan genetik ini hendak lah lebih peka dengan cahaya matahari supaya tompok halus tersebut tidak bertambah gelap.

4. Post Inflammatory Hyperpigmentation

Jenis ini terjadi disebabkan penghasilan melanin berlebihan akibat proses inflamasi atau keradangan. Inflamasi terjadi apabila kulit mengalami trauma pada bahagian dermis atau epidermis  yang disebabkan oleh jerawat, luka, dermatitis, infeksi atau alergi. Selalunya selepas kita mengalami jerawat, akan tinggal parut jerawat kan? Itu lah sebenarnya hiperpigmentasi.

 

Jadi, hiperpigmentasi dan jeragat mungkin kelihatan berbeza tetapi ianya hampir sama dan cara rawatannya juga sama. Rakyat malaysia ni mungkin lebih banyak mengalami hiperpigmentasi sebenarnya tetapi kita sebut jeragat je kan?

 

PUNCA HIPERPIGMENTASI DAN JERAGAT

 

Hiperpigmentasi dan jeragat terjadi disebabkan penghasilan melanin yang berlebihan oleh sel melanosit tubuh kita. Ada beberapa faktor yang menjadi penyebab penghasilan melanin yang berlebihan ini

 

1.CAHAYA MATAHARI

Apabila kulit kita terdedah kepada sinaran cahaya matahari, ianya akan menyebabkan inflamasi atau radang. Kita mungkin tak nampak dengan mata kasar tetapi kita boleh rasa pedihnya kan. Apa lagi jika terdedah buat jangkawaktu yang lama. Apabila inflamasi terjadi, sel melanosit akan mula aktif dan mendorong penghasilan melanin. Apabila melanin dihasilkan secara berlebihan, ini yang akan menampakkan kulit kita lebih gelap dan bertompok.

2. KEROSAKAN KULIT

Sebarang kerosakan kulit seperti luka, jerawat dan eczema  boleh menyebabkan penghasilan melanin yang berlebihan. Juga, apabila kita semakin berusia, dan kita mengalami sebarang luka, kemampuan tubuh kita untuk menghasilkan sel baru mungkin berkurangan. Jadi, apabila tubuh gagal menghasilkan sel pigmen yang baru, sel pigmen yang lebih gelap akan dihasilkan di tempat luka tersebut.

3. ALERGI

Apabila kita mengalami sebarang alergi yang teruk, kulit kita akan mula memberi reaksi keradangan atau inflamasi. Seperti yang Adaa nyatakan diatas tadi, jika terjadinya radang atau inflamasi, sel melanosit akan lebih aktif dan menghasilkan melanin yang berlebihan.

4. UBAT-UBATAN

Terdapat pelbagai jenis ubatan  yang boleh memberikan hiperpigmentasi sebagai kesan sampingan. Contohnya ubat hormon, antibiotik, anti-sawan, atau ubat kimoterapi boleh mendorong kepada hiperpigmentasi. Ubat-ubatan yang diambil dalam jangka masa panjang mungkin mengganggu kadar hormon dalam badan dan mendorong kepada penghasilan melanin yang berlebihan.

5. PERUBAHAN HORMON

Perubahan hormon estrogen dan progesteron ketika mengandung atau ketika mengambil pil perancang contohnya, akan mendorong kepada aktiviti sel melanosit dan penghasilan melanin yang berlebihan. Ini lah yang dipanggil melasma. Lazimnya ia akan hilang selepas bersalin tetapi ada juga yang kekal walaupun selepas bersalin.

6. GENETIK

Ada sesetengah orang mewarisi hiperpigmentasi melalui genetik. Maksudnya, hiperpigmentasi ini memang sudah ada dalam DNA mereka. Tetapi sekiranya dikawal, ianya mungkin tidak akan timbul. Sebaliknya jika sering terdedah kepada cahaya matahari atau sebarang faktor yang boleh mendorong kepada hiperpigmentasi, ia akan mudah timbul.

7. KOSMETIK

Penggunaan kosmetik yang tinggi merkuri, hidrokuinon atau bahan kimia bahaya seperti agen pengelupasan, boleh menyebabkan kerosakan kulit dan keradangan. Apabila kulit rosak, sel pigmen baru perlu dihasilkan dan keradangan tersebut boleh menyebabkan aktiviti sel melanosit berlebihan dan seterusnya penghasilan melanin yang berlebihan.

 

Jika dilihatkan, wanita terutamanya lebih cenderung atau lebih berisiko mengalami hiperpigmentasi berbanding lelaki kerana kita kerap mengalami perubahan hormon ketika mengandung, pengambilan pil perancang dan sebagainya. Wanita Asia terutamanya dengan cuaca tropika lebih berisiko berbanding wanita di negara Barat.

Cuba kita cek semula; adakah anda wanita? dari Asia, dari negara dengan iklim tropika? Selalu terdedah dengan cahaya matahari? Selalu bertukar produk penjagaan kulit yang tinggi bahan kimia? Kalau ya, tak hairanlah kalau anda ada hiperpigmentasi dan jeragat. Jadi bagaimana cara merawat?

 

CARA MERAWAT HIPERPIGMENTASI DAN JERAGAT

Satu perkara yang perlu anda ketahui, hiperpigmentasi dan jeragat tidak boleh hilang sepenuhnya tetapi ianya boleh pudar sehingga hampir tidak nampak. Jadi, sebelum terjadi, sila elakkan.

 

Apa perkara yang boleh anda lakukan untuk MENGELAK masalah ini?

1.Gunakan krim pelindung matahari. dengan SPF lebih dari 30. SPF paling tinggi ialah 50 jadi bagi mereka yang berkulit cerah, sila gunakan krim dengan SPF yang lebih tinggi.

2. Pakai topi atau pakaian yang menutup kulit anda dari terkena pancaran matahari secara terus.

3. Sentiasa membersihkan kulit anda dan mengamalkan rutin penjagaan kulit yang baik supaya kulit tidak mudah dinaiki jerawat

4. Pilih produk yang selamat dan tidak bahaya pada kulit bagi mengelakkan keradangan dan kerosakan kulit

 

cara MERAWAT masalah hiperpigmentasi dan jeragat

1.Boleh gunakan petua orang dulu-dulu seperti:

  • Sapu lidah buaya atau vitamin E pada kulit
  • Banyakkan pengambilan air supaya lebih banyak toksin dapat disingkirkan
  • Sapu sehiris limau nipis di kawasan yang berjeragat
  • Campur jus limau nipis bersama madu dan sapukan di bahagian kulit yang bertompok
  • Campurkan susu,oat dan gula perang dalam jumlah yang sama dan gunakan sebagai skrub

Kaedah atau petua-petua ini mungkin hanya berkesan pada masalah hiperpigmentasi dan jeragat yang tidak teruk sahaja.

2. Menggunakan ubatan atau berjumpa pakar dermatologi. Sekiranya keadaan anda lebih teruk, anda boleh mendapatkan nasihat doktor dan menggunakan ubat pemutih kulit bagi memudarkan tompok hitam tersebut. Walau bagaimanapun, pastikan ubat yang digunakan selamat untuk kulit anda.

3. Gunakan produk penjagaan kulit yang boleh membantu masalah anda seperti YOUTH SHAKLEE!

 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/03/youth-line-up-1.png” alt=”hiperpigmentasi dan jeragat 1″ align=”center” _builder_version=”3.10.1″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.10.1″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

BAGAIMANA YOUTH MEMBANTU?

 

YOUTH Shaklee mengandungi bahan aktif yang sangat istimewa dan tidak terdapat pada mana-mana rangkaian penjagaan kulit yang lain iaitu MUSCADINE GRAPE, LOTUS JAPONICUS, APPLE STEM CELL EXTRACT, SCHISANDRA CHINENSIS FRUIT EXTRACT. 

Muscadine grape dan apple stem cell terutamanya, berfungsi bagi melindungi sel kulit anda dan mempercepatkan penghasilan sel baru yang lebih sihat. Polifenol yang terkandung dalam muscadine grape mampu memperbaiki sel anda seawal peringkat DNA. Bahan ini juga merupakan salah satu bahan aktif dalam VIVIX iaitu produk terunggul di Shaklee!

Masalah seperti hiperpigmentasi ini adalah masalah berkenaan kerosakan sel, jadi, anda memerlukan produk seperti YOUTH bagi mengembalikan sel kulit yang lebih sihat, baru dan cantik.

Istimewanya YOUTH, tidak seperti rangkaian penjagaan kulit yang lain, setiap satu produknya mengandungi ‘key ingredient’ atau bahan aktif ini. Jadi bayangkan sahaja, apabila anda menggunakan pencuci, penyegar, pelembab, serum dan krim malam, anda seolah-olah mendapat 5 kali manfaat hanya dalam sekali penggunaan! Lazimnya, rangkaian penjagaan kulit yang lain hanya meletakkan bahan aktif mereka dalam satu produk sahaja seperti serum contohnya. Jadi sekiranya anda hanya menggunakan pencuci, anda tidak akan mendapat kesan yang diingini melainkan anda perlu menggunakan 1 set penuh.

Berbeza dengan YOUTH, bahan aktif ini terkandung dalam setiap pencuci, penyegar, pelembab, serum dan krim malam. Malah, serumnya telah dihasilkan dengan 10 kali ganda kepekatan youth complex atau bahan aktif yang membantu mempercepatkan penghasilan sel baru sebanyak 10 kali ganda!

Tambahan lagi, YOUTH bebas dari lebih 1500 bahan kimia bahaya, 100% wanita yang menggunakannya kelihatan lebih muda dari usia mereka dan 2/3 daripada mereka berjaya mengubah usia kulit mereka sebanyak sedekad! 

Jika anda ingin mengetahui lebih banyak lagi tentang YOUTH, anda boleh mendengar penerangan Adaa tentang YOUTH di channel YOUTH SKINCARE

atau sekiranya anda ingin lihat lebih banyak testimonial dan penerangan tentang keistimewaan setiap satu produk YOUTH, anda boleh baca YOUTH

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/08/hiperpigmentasi-dan-jeragat-1.png” align=”center” _builder_version=”3.10.1″ max_width=”60%” max_width_last_edited=”on|phone” /][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/08/hiperpigmentasi-dan-jeragat-2.png” align=”center” _builder_version=”3.10.1″ max_width=”60%” max_width_last_edited=”on|phone” /][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

PROMOSI OGOS 2018

Pada bulan ini Shaklee telah mengadakan satu lagi promosi istimewa untuk YOUTH! Ya, harga seperti yang tertera pada poster (RP= retail price) TETAPI:

Dengan pembelian mana-mana set youth, anda layak;

  • PERCUMA keahlian Shaklee (RM65)
  • PERCUMA penghantaran (RM10)
  • PERCUMA hadiah istimewa (RM60)
  • CASH BACK sebanyak RM40
  • LEBIH POTONGAN HARGA kerana anda terus layak membeli pada harga ahli!! Bermakna jauh lebih murah dari harga yang tertera pada poster diatas.

Kesimpulannya anda akan jimat sehingga BERATUS RINGGIT!

Jika anda ingin membuat pembelian atau ada sebarang pertanyaan lanjut hanya tekan nombor telefon kami dibawah dan kita boleh terus berwhatsapp! Jom!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Newsletter” _builder_version=”3.17.6″ background_color_gradient_direction=”90deg” box_shadow_style=”preset7″ box_shadow_horizontal=”80px” box_shadow_vertical=”0px” box_shadow_color=”#e4edea” custom_margin=”60px|||” custom_margin_tablet=”0px|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” link_option_url=”*new footer 1″ next_background_color=”#1f1f1f” global_module=”31679″ prev_background_color=”#000000″][et_pb_row global_parent=”31679″ padding_1_tablet=”|40px||” padding_1_phone=”|||” padding_1_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_cta global_parent=”31679″ title=”HUBUNGI KAMI” button_url=”https://api.whatsapp.com/send?phone=60179329859&text=” button_text=”Whatsapp” _builder_version=”3.17.6″ header_font=”Playfair Display||||||||” header_text_align=”left” header_text_color=”#000000″ header_font_size=”38px” background_color=”rgba(102,102,102,0)” text_orientation=”left” background_layout=”light” body_font=”||||||||”]

Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai produk Shaklee, konsultasi atau pembelian produk, boleh hubungi kami segera. 

Kami juga membuka peluang untuk anda menyertai team kami yang berpengalaman lebih 21 tahun sebagai rakan niaga dan memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri. Jom jadi jutawan sihat!

[/et_pb_cta][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image global_parent=”31679″ src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/11/makeyup-artist-46.png” _builder_version=”3.12.2″ custom_margin=”-130px|-20%||” custom_margin_tablet=”0px|30%||” custom_margin_last_edited=”on|phone” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”Footer” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”#1f1f1f” link_option_url=”*new footer 2″ saved_tabs=”all” global_module=”31680″ prev_background_color=”#ffffff”][et_pb_row global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||”]

contact us

+60179329859

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||”]

Want to see more?

Galeri Testimonial

Produk Shaklee

Blog

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||”]

delivery

Seluruh Malaysia

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||”]

cash on delivery (cod)

Seremban, Seremban 2, Ampangan, Senawang, Sikamat, Paroi, Rembau, Kuala Pilah, Sendayan

[/et_pb_text][et_pb_text global_parent=”31680″ _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px||0px|”]

Follow Me

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow global_parent=”31680″ _builder_version=”3.17.6″ border_radii=”on|0px|0px|0px|0px” border_width_all=”8px” border_color_all=”rgba(0,0,0,0)” custom_margin=”1px|||”][et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/pengedarshakleediseremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]facebook[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/ShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]twitter[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”linkedin” url=”www.linkedin.com/in/pengedar-shaklee-seremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]linkedin[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”google-plus” url=”https://plus.google.com/+PengedarShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]google-plus[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/pakarvitaminkulit/” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]instagram[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”youtube” url=”https://www.youtube.com/user/adaanoor” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on”]youtube[/et_pb_social_media_follow_network][/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_contact_form global_parent=”31680″ captcha=”off” title=”Email Me” form_background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” module_id=”et_pb_contact_form_0″ _builder_version=”3.12.2″ title_level=”h4″ title_font=”Playfair Display SC||||||||” title_text_color=”#ffffff” title_font_size=”20px” title_line_height=”1.5em” form_field_font=”Open Sans||||||||” form_field_text_color=”rgba(255,255,255,0.8)” form_field_font_size=”16px” form_field_line_height=”1.5em” custom_button=”on” button_text_size=”13px” button_text_color=”#8d8181″ button_bg_color=”rgba(0,0,0,0)” button_bg_color_gradient_start=”rgba(255,255,255,0)” button_bg_color_gradient_end=”#8d8181″ button_bg_color_gradient_start_position=”95%” button_bg_color_gradient_end_position=”95%” button_border_width=”0px” button_border_radius=”0px” button_font=”|600|||||||” button_icon=”%%180%%” button_icon_placement=”left”][et_pb_contact_field field_id=”Name” field_title=”Name” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Email” field_title=”Email Address” field_type=”email” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Notes” field_title=”Notes” field_type=”text” fullwidth_field=”on” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off”][/et_pb_contact_field][/et_pb_contact_form][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Similar Posts