checklist keperluan

Kenapa tiba-tiba nak buat entry pasal checklist keperluan sebelum bersalin? Tadi belek-belek buku lama, jumpa satu buku yang penuh dengan perancangan dan checklist keperluan sebelum melahirkan anak kedua dan ketiga. Mengimbau memori pulak hehe. Memandangkan ada biras yang sedang menanti kelahiran bayi dan kawan-kawan pun ada juga, jadi rasa nak berkongsi lah sikit. Mana tahu bermanfaat untuk korang kan. Dulu tak teringin pula nak menulis, buat checklist untuk simpan sendiri sahaja. Anak dah besar baru nak tulis. Layan kan aja..

 

SEMUA CHECKLIST KEPERLUAN SEBELUM BERSALIN SAMA?

 

Ok, lain orang lain cara, lain budget juga. Memang tak sama dan tiada satu pun MASTERCHECKLIST yang dikeluarkan badan berwajib ke apa hehe. Tetapi, rata-rata pastinya setuju tentang perkara yang WAJIB ada untuk bakal ibu dan bakal bayi. Apa dia perkara WAJIB tu? Adaa kongsikan kat bawah. Kemudian kalau nak add on mengikut kehendak anda sendiri, silakan. Adaa kongsi checklist keperluan sebelum bersalin ni berdasarkan pengalaman Adaa sendiri setelah 3 kali melahirkan anak. InsyaAllah, lengkap untuk rujukan bakal ibu.

checklist 1

CHECKLIST KEPERLUAN BAYI

 

Ok, kita mulakan dengan checklist keperluan barang bayi dulu ya. Maaf gambar sendiri takda, dulu tak ambil gambar. Anak pun dah besar boleh sekolah dah. Kita pinjam gambar ihsan google jelah nanti ya. Jadi, apa barang untuk bayi yang perlu ada dalam checklist keperluan setiap bakal ibu?

 

Baju bayi

  • Baju lengan pendek 6-7 pasang ( untuk kegunaan pada waktu siang, cukup untuk seminggu lah sekurang-kurangnya. Walaupun sebenarnya diorang akan muntah lah itu lah ini lah jadi mungkin sehari tu dua tiga kali ganti baju)
  • Baju lengan panjang 6-7 pasang ( untuk kegunaan waktu malam)

Untuk ke hospital

2-3 pasang dah mencukupi. Selalunya pihak hospital akan pakaikan pakaian bayi yang disediakan dihospital. Tapi mereka akan pakaikan baju yang kita bawa jika ada. Nak selamat, bawak ajelah.

Tips: Beli baju size newborn sehelai dua cukup, yang selebihnya 0-3 bulan lebih bagus dan menjimatkan. Untuk kes anak-anak adaa, baju newborn memang kejap je pakai sebab keluar-keluar je dah bam-bam masing-masing.

 

Pampers

Beli yang bungkusan kecil sahaja untuk saiz newborn. Adaa dulu beli jenama MomyPoko. Memang sangat sesuai dengan anak-anak adaa yang sangat banyak kencing huhu. Semua pun lelaki kan banyak menyusu banyak membuang :P. Kenapa kena beli bungkusan kecil? Sebab ada bayi yang kulitnya jenis sensitif, jadi kita perlu test dulu jenama mana yang sesuai. Ada yang beli Pet pet, drypers, huggies..macam-macam, ikut kesesuaian.

Untuk ke hospital

Bawa 6-10 helai. Selalunya tak lama tinggal dihospital. Jadi, insyaAllah cukup jer. Kalau bersalin di hospital swasta contohnya, mereka akan berikan set bayi lengkap dengan pampers. ( Di hospital kerajaan adaa kurang pasti sebab ketiga-tiganya bersalin di swasta. Pengalaman agak terhad disitu. Kalau tak cukup dan masih belum keluar hospital, minta aja suami bawakan lagi.)

READ  ANDA KENAL DR SONHEE PARK?

Tips: Beli sedikit sahaja pampers newborn. Selalunya bayi akan cepat membesar, jadi sekejap je pakai yang saiz newborn. Macam kes anak Adaa, lahir je dah boleh pakai saiz s. Newborn selalunya sedekah kat orang jer huhu. Anak adaa taklah besar mana, 3.4kg, 3.23 kg, 3.5kg. Tapi semua tembam.

 

Mitten & Booty

Sarung tangan dan stoking tak perlu banyak pun takpe. Cukup 2-3 pasang. Kalau nak lebih sikit pun beli stoking je, sarung tangan tak perlu banyak. Anak-anak Adaa semua pakai kejap je. Tak nak lama-lama huhu

Untuk ke hospital

Bawa dalam 2 pasang

Barut bayi

Beli dalam 7 helai. Tak perlu banyak sangat sebab bayi cepat membesar dan nanti dah tak perlu pakai pun. Adaa selalu beli online sahaja sebab banyak yang corak comel-comel dan mudah. Ada saiz juga. Kalau di pasaraya kadang kala hanya ada yang kecil sahaja.

Untuk ke hospital

Bawa dalam 2-3 helai sudah mencukupi

 

Wet Tissue

Tisu basah ni ‘must have item’ bagi Adaa. Untuk lap punggung bayi setiap kali tukar pampers, setiap kali muntah. Jadi ini wajib sangat lah.

Untuk ke hospital

Bawa 1-2 pek yang kecil dah cukup.

 

Bedung & sapu tangan

Zaman sekarang banyak bedung canggih-canggih. Yang berzip semua ada. Jadi ikut keselesaan ibu dan bapa lah. Kalau nak menggunakan lampin atau selimut nipis untuk bedung pun boleh. Kan ada jual selimut bayi tu. Boleh gunakan itu sahaja.

Untuk anak adaa dulu, adaa guna lampin sahaja. Senang. Satu pek ada 12 helai. Yang bagusnya sebab tak terlalu panas. Malaysia kan panas..taklah meruam anak tu nanti.

Bab sapu tangan, tak perlu banyak. 2 helai pun dah cukup.

Untuk ke hospital

Bawak 2-3 helai

Breast Pump

Ini Adaa sangat cadangkan supaya bawa ke hospital. Untuk ibu yang bekerja, atau suri rumah sekalipun, pam susu adalah sangat penting terutama yang nak buat stok EBM (expressed breast milk).

Semasa dalam pantang, selalu masa bayi tidur, atau pun selepas menyusukan bayi tetapi breast masih rasa berat lagi, boleh gunakan pam susu untuk kosongkan breast. Lebih banyak demand, lebih  banyak supply. Lebih banyak bayi menyusu dan kita pam, lebih cepat dan banyak susu kita.

Untuk ke hospital

Boleh bawa supaya nurse/doktor boleh bantu anda menggunakan pam dengan cara yang betul.

 

Ok, semua ni boleh masukkan dalam beg bayi untuk dibawa ke hospital. Bagi yang pertama kali bersalin, mungkin belum ada diapers bag kan, jadi boleh beli lah dan masukkan semua keperluan bayi. Zaman sekarang macam-macam jenis ada, nak yang corak apa, bentuk apa, sling ke tak ke, pilih aja ikut budget anda. Selesai satu checklist keperluan untuk bersalin nanti.

CHECKLIST KEPERLUAN IBU

 

Ok, sekarang kita tengok checklist keperluan barang ibu pula.

READ  VITAMIN TERPENTING KETIKA MENGANDUNG & BERPANTANG

 

Nursing Bra & Panties

Nursing bra ni memudahkan kita untuk menyusukan anak. Jadi pilih yang selesa dengan anda. Panties pula, selepas bersalin, maternity panties akan jadi terlalu besar untuk kita gunakan dan susah untuk kita pakai pad. Jadi, beli panties yang biasa tetapi bersaiz besar supaya kita boleh pakai dengan pad.

Untuk ke hospital

Bawa dalam 3-4 pasang pun dah mencukupi.

 

Maternity Pad

Adaa tak guna pun maternity pad yang bertali-tali tu. Tak pandai dan tak selesa. Hanya pakai ketika selepas bersalin sebab doktor pakaikan.

Anda boleh beli pad biasa tetapi yang bersaiz panjang. Contohnya, Kotex yang saiz 32cm panjangnya. Itu cukup untuk menampung darah nifas.

Untuk ke hospital

Bawa 1 bungkus.

 

Toiletries

Selalunya kalau bersalin di hospital swasta, memang akan dapat satu set percuma. Tetapi sebagai back up, boleh bawak set toiletries anda sendiri. Masukkan dalam pek/botol kecil sahaja. Ada juga yang jual travel pack kan, jadi senang, bawa sahaja 1 set travel pack tu.

 

Lain-lain barang yang perlu dibawa

  • Breast pad – untuk elak kebocoran susu. Selalunya ketika di hospital susu masih belum banyak jadi tak bawa pun boleh.
  • Towel- sehelai
  • Kain batik – 2 helai
  • Baju- bawa sepasang untuk semasa di hospital. Selalunya pakai baju hospital bagi je. Tapi nak selamat bawalah sehelai dua t-shirt dan jangan lupa bawa sepersalinan untuk keluar hospital nanti.
  • Tudung – bawa tudung sarung lah senang dalam 2 helai
  • Anak tudung
  • Selipar jepun- mudah untuk ke tandas
  • Stoking- bawa dalam 2 pasang
  • Sweater- 1 helai
  • Minyak panas
  • Suplemen – terpulang kepada anda. Bagi Adaa, memang adaa taklah bawa full set berpantang dan menyusu Shaklee semasa di hospital. Adaa cuma bawa yang penting seperti ESP supaya dapat minum sebelum masuk labour room (untuk tenaga) dan selepas bersalin. Yang lain boleh makan bila balik rumah. takda masalah ya.

LAIN-LAIN CHECKLIST KEPERLUAN SEBELUM KE HOSPITAL

 

Selain barang ibu dan bayi tadi, anda juga perlu membawa:

  • Kad pengenalan
  • Buku pink/ rekod kehamilan
  • Sedikit makanan & minuman
  • Charger telefon
  • Surat GL
  • plastik¬† (untuk buang-buang sampah ke apa ke)

 

BARANG LAIN YANG PERLU ADA DALAM CHECKLIST KEPERLUAN BAYI & IBU

 

  • Alas getah untuk salin pampers bayi
  • Tilam bayi (tilam kekabu ke, katil bayi ke, terpulang pada anda)
  • Stroller ( yang ini juga tak wajib. Tapi kalau rasa memang akan guna, sila beli hehe)
  • Baby Car Seat- penting untuk keselamatan bayi anda ketika didalam kenderaan
  • Tukang urut/ Confinement lady- untuk penjagaan bayi dan ibu ketika berpantang
  • Bengkung – Untuk menyokong perut ibu selepas melahirkan anak
  • Minyak bayi – minyak panas untuk elak kembung bayi, set tuam.

 

Rasanya cukup dah semua ni. Bagi ibu yang bercadang untuk membuat stok EBM sebagai persediaan untuk anak bila dah habis waktu cuti berpantang, dan nak naik kerja dah, boleh tambah lagi checklist keperluan bersalin anda.

READ  VITAMIN TERPENTING KETIKA MENGANDUNG & BERPANTANG

 

  • Cooler bag
  • Botol untuk letak EBM 10-20 botol/ breastmilk storage bag/ double Zipper bag
  • Pump (wajib lah kan)
  • Marker pen ( untuk tulis tarikh setiap stok ebm)
  • Ice pack (untuk letak dalam cooler bag)

 

InsyaAllah lain kali kita cerita panjang pasal menyusukan anak, buat stok EBM, cara mengendalikan EBM dan banyak lagi. Banyak betul ilmu nak jadi ibu kan. Syllabus takkan habis walaupun anak dah besar panjang ūüôā

 

Untuk yang belum tahu nak menggunakan set berpantang apa selepas bersalin, anda boleh cuba set Shaklee ni ya. Adaa memang berpantang dengan set dari Shaklee sahaja.

Ini set Berpantang dan Menyusukan anak dari Shaklee. Beza dua set ni tak banyak. Selalunya, ibu akan ambil set Berpantang dan tambah sebotol Alfalfa sebagai penggalak susu. Senang kan? Apa kelebihan setiap satu produk secara ringkasnya?

VITALEA: Mengandungi 28 vitamin & mineral penting dan dilengkapi dengan zat besi untuk tenaga yang optimum. Ini kira paling asas dan wajib!

BCOMPLEX: Lengkap dengan 8 komponen vitamin B dan mempunyai sistem penyerapan bioaktif (penyerapan asid folik dengan lebih berkesan) . Membantu membekalkan tenaga kepada ibu dan juga membantu dalam pembakaran lemak dan pengurusan stress

VITAMIN C: Penting dalam penghasilan kolagen yang juga membantu pembentukan rawan, otot dan tulang fetus ketika mengandung. Juga meningkatkan sistem imun bayi dan ibu dan elak dari terkena jangkitan penyakit seperti selsema. Pengambilan vitamin c yang mencukupi ketika berpantang dan menyusukan anak juga membantu mencukupkan keperluan vitamin C bayi melalui penyusuan. Jadi bayi lebih sihat insyaAllah

OSTEMATRIX: 40% daripada susu ibu terdiri dari kalsium! jadi amat penting untuk ibu mendapat bekalan kalsium yang mencukupi. Ostematrix shaklee juga lengkap dengan magnesium dan vitamin D yang membantu penyerapan optimum.

ESP: Protein dari soya ini amat bagus untuk ibu dan bayi. Protein sangat membantu dalam penghasilan susu ibu, memberikan tenaga kepada ibu dan memberikan rasa kenyang lebih lama. Ia juga membantu tumbesaran bayi melalui susu ibu.

GLA: Mengimbangi hormon ibu selepas bersalin. Ketika hamil, hormon kita seperti roller coaster dan menggangu kitaran biasa. Jadi penting untuk kita imbangkan semula. Ia juga membantu dalam pembakaran lemak.

ALFALFA- Ianya membantu meningkatkan susu ibu, mengurangkan retensi air dan mencegah sembelit. 

Kalau masih ada sebarang pertanyaan boleh hubungi adaa ya?

Contact Us

Untuk sebarang pertanyaan, pembelian produk, rundingan produk dan kesihatan serta peluang jana income bersama team kami sila hubungi kami segera!

Service hour: 24 hours 7 days a week

Cod: Seremban, Ampangan, Kuala Pilah, Senawang, Seremban 2

Delivery: Seluruh Malaysia juga luar negara!

Pin It on Pinterest

Share This