Gastrik Gerd dan Anxiety

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.26.7″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Jika dahulu perkataan Gastrik Gerd dan Anxiety jarang kita dengar dikalangan masyarakat kita, kini ianya sudah semakin kerap di dengar. Kenapa? Adakah ianya penyakit yang berjangkit sehingga sudah semakin ramai masyarakat Malaysia mengidapnya? Tidak. Habis dari mana datangnya. Apakah ia sebenarnya? Melalui entry kali ini anda akan mengetahui:

>Adakah anda pesakit Gerd?
>Apa itu Asid Refluks dan GERD
>Apakah Gastrik?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”1″ _address=”0.1″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.1.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-1-1.jpg” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ width=”75%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” _i=”0″ _address=”0.1.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Kuiz- Adakah Anda Pesakit Gerd” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”2″ _address=”0.2″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.2.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.2.0.0″]

Kuiz- Adakah Anda Pesakit Gerd

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”3″ _address=”0.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.3.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.3.0.0″]

Sebelum kita pergi lebih jauh dalam mengenali apa itu Gastrik Gerd dan Anxiety, apa kata anda cuba dulu kuiz pendek yang dibangunkan oleh panel pakar dari American College of Gastroenterology.

1. Adakah anda kerap rasa tidak selesa di sekitar kawasan tulang di belakang payudara seolah-olah ada sesuatu yang naik dari perut anda? (pedih ulu hati)
2. Adakah anda mengalami pedih hulu hati/ asid refluks lebih dari dua kali seminggu?
3. Adakah anda kerap berasa panas atau pedih dibahagian kerongkong?
4. Kerap terasa pahit seperti asid di dalam mulut?
5. Adakah anda mengalami keadaan diatas selepas makan?
6. Adakah anda mengalami batuk yang kering dan kronik?
7. Pernah terasa seperti makanan tersekat dikerongkong dan sukar menelan? (chocking)
8. Pernah kah anda terasa loya tetapi tidak tahu kenapa?
9. Kerap mengeluarkan angin atau sendawa?
10. Apabila bangun pagi, adakah tekak anda terasa kering dan sakit?
11. Adakah anda rasa dengan mengambil ubat antiasid membantu melegakan simptom anda?

Jika anda mengalami 2 atau lebih simptom diatas, anda mungkin mengidap Gerd. Walau Bagaimanapun, untuk kepastian anda perlulah berjumpa dengan doktor untuk pengesahan. Untuk simptom Gastrik Gerd dan Anxiety yang lebih lanjut, teruskan bacaan.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Asid-Refluks-dan-GERD” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”4″ _address=”0.4″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.4.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.4.0.0″]

Asid Refluks dan GERD

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”5″ _address=”0.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.5.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-2.jpg” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ width=”44%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|desktop” _i=”0″ _address=”0.5.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”6″ _address=”0.6″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.6.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.6.0.0″]

Asid refluks

Bagi menerangkan apa itu Gerd, pertama anda harus tahu apa itu asid refluks.

Asid refluks ialah keadaan dimana, cecair dari dalam perut naik semula ke saluran makan atau salur esofagus anda

Salur makan atau salur esofagus manusia dihubungkan oleh Lower Esophageal Sphincter (LES) ke bahagian perut. Pada keadaan normal, otot LES berada dalam keadaan relaks dan cuma terbuka sedikit bagi membolehkan makanan lalu dan masuk ke perut untuk dihadamkan.

Semasa proses penghadaman makanan, otot LES ini akan tertutup rapat bagi mengelakkan cecair perut serta makanan yang sedang diproses naik semula keatas iaitu ke bahagian saluran makan.

Apabila LES longgar, iaitu dalam keadaan yang tidak normal, ini membolehkan ‘tumpahan’ cecair perut berlaku dimana cecair dari perut masuk ke bahagian salur esofagus dan merosakkan lapisan mukus dinding esofagus. Keadaan inilah yang dikatakan Asid Refluks.

Lazimnya cecair perut ini terhasil dari campuran asid perut (asid hidroklorik, natrium klorida dan kalium klorida) dan enzim pepsin yang dikeluarkan bagi menghadamkan atau menguraikan protein ketika anda makan. Cecair refluks ini juga mungkin mengandungi cecair hempedu (bile) yang termasuk semula kedalam perut dari duodenum.

Asid, seperti juga namanya, dikatakan antara cairan paling bahaya dan punca utama rasa pedih dan radang di lapisan esofagus berbanding cecair hempedu dan pepsin yang kurang jelas kesannya terhadap keradangan dan kerosakan lapisan esofagus.

Secara fitrahnya, perut kita dijadikan dalam keadaan sangat tahan kepada keadaan berasid. Walaupun setiap hari proses penghadaman berlaku serta asid perut dirembeskan setiap kali, selagi lapisan mukosa yang melindungi dinding perut dalam keadaan baik, ia mampu berada dalam keadaan berasid iaitu sekitar 1-3.5 pH. Walau bagaimanapun, organ lain serta tisu badan yang lain tidak.

Esofagus, seperti juga perut, dilindungi oleh lapisan mukosa yang nipis. Mukosa nipis ini berfungsi bagi melindungi perut dan saluran makan dari asid perut (asid hidroklorik) yang kuat. Walau bagaimana pun, apabila ‘tumpahan’ cecair perut atau Asid Refluks kerap terjadi, ini boleh menyebabkan lapisan mukosa tersebut rosak dan menipis seterusnya menyebabkan keradangan dan mencederakan dinding esofagus.

Gerd

GERD merupakan keadaan yang kronik dan selalunya berpanjangan. Gerd iaitu Gastroesophageal Reflux Disease pula terjadi apabila LES tidak tertutup secara normal dan relaks walaupun ketika proses penghadaman berlaku. Ini membolehkan cairan perut masuk dan naik semula ke saluran makan (Asid Refluks).

Asid Refluks yang berlaku secara kerap dan menyebabkan kerosakan lapisan dinding esofagus inilah GERD.

Sekiranya anda mengalami asid refluks sekali sekala, itu tidak menjadikan anda pesakit GERD. Tetapi sekiranya ia kerap berlaku dan semakin teruk itu mungkin menandakan anda mengidap GERD. Segera dapatkan pengesahan doktor sebelum memulakan sebarang rawatan.

Ramai berpendapat bahawa GERD tidak dapat diubati. Terutamanya apabila LES rosak atau lapisan dinding esofagus rosak teruk. Tetapi dengan mengetahui punca utamanya serta cara rawatan yang betul, keadaan ini dapat dipulihkan atau diperbaiki hampir sepenuhnya. Dengan gaya hidup sihat, gaya pemakanan yang betul serta pengambilan nutrisi yang betul, GERD boleh diperbaiki dan kemungkinan tidak berulang.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Apa-Itu-Gastrik” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”7″ _address=”0.7″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.7.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.7.0.0″]

Apa Itu Gastrik?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”8″ _address=”0.8″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.8.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-9.jpg” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.8.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”9″ _address=”0.9″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.9.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.9.0.0″]

Jika GERD dan asid refluks berlaku di bahagian salur makan, gastrik pula secara ringkasnya berlaku dibahagian perut.
Gastrik merupakan keradangan atau hakisan yang berlaku di lapisan dinding perut. Lapisan mukosa yang lemah atau tercedera memboleh asid perut masuk dan mencederakan lapisan dinding perut.
Gastrik selalunya berlaku disebabkan oleh jangkitan bakteria seperti Helicobacter Pylori atau H.Pylori yang hidup didalam lapisan mukosa dinding. Jangkitan yang tidak dirawat boleh menyebabkan keradangan dan ulser. Dalam keadaan yang kronik, ia juga boleh mendorong kepada kanser perut.
Faktor lain yang boleh menjadi punca gastrik termasuklah:
 • Penggunaan alkohol dan ubatan yang berlebihan
 • Jangkitan bakteria dan virus
 • Refluks cecair hempedu atau bile
 • Umur yang semakin meningkat
 • Stres yang tinggi
 • Penyakit Autoimun

Simptom Gastrik

Simptom gastrik berbeza bergantung kepada individu. Ada juga yang tidak menunjukkan sebarang simptom. Simptom yang biasa dilihat adalah:
 • Loya
 • Sakit perut yang teruk
 • Muntah-muntah
 • Rasa kembung atau terlalu penuh selepas makan
 • Rasa pedih dan menyucuk dibahagian perut terutamanya selepas makan
 • Hilang selera makan
 • Ketidakhadaman
Pesakit GERD tak semestinya akan ada gastrik dan begitu juga sebaliknya. Tetapi dalam sesetengah keadaan, ada juga individu yang mengalami Gastrik Gerd dan Anxiety sekaligus.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Punca-atau-penyebab-gerd” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”10″ _address=”0.10″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.10.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.10.0.0″]

Punca Atau Penyebab GERD

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”11″ _address=”0.11″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.11.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.11.0.0″]

Punca GERD tidak dapat dipastikan secara jelas dan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Tambahan pula, punca yang sama mungkin memberikan kesan yang berbeza kepada individu yang berbeza. Malah punca yang sama juga kadangkala memberikan kesan yang berbeza kepada individu yang sama pada masa yang berbeza. Ianya kompleks.

Menurut National Institutes of Health, GERD mungkin terjadi disebabkan pelbagai faktor seperti:

 • Lower Esophageal Sphincter atau LES yang abnormal
 • Hiatal hernia
 • Penguncupan saluran esofagus yang tidak normal
 • Pengosongan perut yang perlahan (lambat hadam)
 • Tekanan dibahagian abdomen disebabkan oleh kehamilan dan obesiti
 • Pengambilan ubatan
 • Merokok dan minum alkohol

Pengambilan sesetengah makanan juga mungkin menjadi pencetus terjadinya asid Refluks :

 • Makanan pedas (cili padi, cili kering)
 • Terlalu berempah seperti kari, masak kurma
 • Makanan berasid dan terlalu masam seperti buahan sitrus
 • Minuman berkarbonat
 • Minuman berkafein seperti kopi, teh dan koko
 • Makanan yang menyebabkan otot LES dalam keadaan relaks
 • Berat badan berlebihan dan obesiti

Walaupun pelbagai faktor mungkin menjadi punca kepada terjadinya GERD, tetapi satu punca utama dalam majoriti pesakit GERD adalah otot LES yang lemah atau tidak normal.

Lower Esophageal Sphincter (LES) 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”12″ _address=”0.12″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.12.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-3.png” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.12.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”13″ _address=”0.13″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.13.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.13.0.0″]

Seperti yang dapat dilihat melalui rajah diatas, salur makan kita atau esofagus merupakan satu tiub berotot yang menghubungkan bahagian bawah kerongkong kita sehingga ke perut.

LES pula merupakan satu injap dibahagian bawah saluran esofagus yang menjadi penghubung kepada bahagian perut. Ianya berfungsi bagi membenarkan makanan dan minuman untuk masuk ke bahagian perut dan hanya terbuka untuk tujuan tersebut.

Pada kebanyakan masa, otot ini sentiasa aktif iaitu kekal tertutup. Sebaik sahaja makanan dan minuman masuk ke dalam mulut menuruni salur makan dan melepasi LES untuk masuk ke bahagian perut, LES akan tertutup rapat bagi mengelakkan sebarang pepejal atau cecair berasid dari dalam perut ternaik semula ke bahagian saluran esofagus. Ini dapat mengelakkan kejadian asid refluks.

LES yang abnormal dapat dijumpai dalam pelbagai bentuk. 2 daripadanya berkaitan dengan fungsi LES itu sendiri iaitu otot LES yang lemah dan otot LES yang relaks.

LES yang lemah menyebabkan ia gagal atau susah untuk tertutup dengan rapat sekaligus mengurangkan kemampuannya untuk mencegah kejadian refluks.

LES yang terlalu relaks pula tidak memberikan respon yang baik terhadap proses menelan makanan dan terbuka dalam masa yang agak panjang sebelum tertutup. Ini memberi peluang untuk makanan dan minuman dari dalam perut naik semula ke salur esofagus.

Hiatal Hernia 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”14″ _address=”0.14″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.14.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-4.png” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.14.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”15″ _address=”0.15″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.15.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.15.0.0″]

Hiatal hernia dikatakan menjadi penyumbang kepada kejadian asid refluks walaupun masih belum jelas bagaimana ia berlaku. Terdapat ramai pesakit GERD mempunyai hiatal hernia dan ramai juga tidak. Hiatal hernia tidak menentukan samada individu tersebut akan turut menghidapi GERD atau tidak. Terdapat pesakit GERD yang mempunyai hiatal hernia, dan ada juga individu yang mempunyai Hiatal hernia tetapi bebas GERD.

Secara normal, LES berada dikedudukan separas dengan diafragma (otot horizontal yang memisahkan bahagian dada dengan abdomen). Dalam keadaan hiatal hernia, sebahagian perut berada diatas paras diafragma dan turut menolak LES keatas.

Ketika makanan masuk ke saluran makan, LES dan diafragma menguncup pada masa yang sama pada paras yang sama. Tekanan yang dikeluarkan oleh kedua-dua organ ini membantu mengelakkan refluks.

Dalam kes pesakit dengan hiatal hernia, penguncupan LES dan diafragma juga berlaku pada masa yang sama tetapi di kedudukan yang berbeza dan tidak separas. Ini menyebabkan tekanan yang dikeluarkan tidak sekuat tadi dan lebih senang untuk refluks berlaku.

Penguncupan Salur Makan Yang Abnormal (Peristalsis)

Bagi membantu anda memahami dengan lebih baik, sila tonton video pendek mengenai Peristalsis ini

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”16″ _address=”0.16″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.16.0″][et_pb_video src=”https://www.youtube.com/watch?v=VwiGXtNnh1E” _builder_version=”3.27″ width=”65%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” module_alignment=”center” _i=”0″ _address=”0.16.0.0″][/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”17″ _address=”0.17″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.17.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.17.0.0″]

Seperti yang ditunjukkan tadi, apabila makanan mula masuk ke saluran esofagus, gerakan seperti ombak akan membantu menolak makanan termasuklah asid dan apa jua yang berada di salur esofagus untuk masuk ke dalam perut.

Apabila terdapat kecacatan dalam proses ini, sebarang asid refluks tidak dapat ditolak masuk semula kedalam perut dengan baik. Keadaan ini kerap dijumpai pada pesakit GERD.

Keadaan akan bertambah teruk apabila pesakit GERD dengan masalah ini berada dalam keadaan berbaring terutamanya ketika waktu malam. Dalam keadaan berdiri atau duduk tegak, graviti dapat membantu proses makanan untuk masuk ke perut walaupun terdapat masalah penguncupan salur makan yang lemah. Tetapi dalam keadaan berbaring, graviti tidak dapat membantu.

Pengosongan Perut Yang Lambat 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”18″ _address=”0.18″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.18.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-5.png” align=”center” _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.18.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”19″ _address=”0.19″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.19.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.19.0.0″]

Asid refluks kerap terjadi selepas makan, tambahan pula apabila makan terlalu banyak. Ini mungkin disebabkan oleh LES yang relaks terlalu lama berikutan tekanan dari perut yang dipenuhi dengan makanan. Pengosongan perut yang perlahan ini disebut sebagai Gastroparesis

Perut kita dipenuhi dengan otot-otot yang berfungsi untuk membantu pemecahan dan penghadaman makanan. Apabila makanan dipecahkan dalam bentuk yang lebih kecil, barulah ianya boleh diserap dengan baik kedalam usus. Dalam keadaan gastroparesis, otot-otot perut ini tidak dapat berfungsi dengan baik kerana terlalu lemah dan menyebabkan makanan berada didalam perut lebih lama dari sepatutnya. Tekanan dari perut dengan makanan ini boleh menyebabkan otot LES berada dalam keadaan relaks dan seterusnya memberi ruang kepada kejadian asid refluks.

Kekurangan asid perut juga boleh menyebabkan pengosongan perut yang lambat. Apabila asid perut kurang atau kurang berasid, makanan tidak dapat diuraikan dengan baik dan menyebabkan ianya berada didalam perut lebih lama.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Simptom-dan-Komplikasi-GERD” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”20″ _address=”0.20″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.20.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.20.0.0″]

Simptom dan Komplikasi GERD

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”21″ _address=”0.21″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.21.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ width=”93.7%” _i=”0″ _address=”0.21.0.0″]

Seperti di dalam kuiz tadi, simptom yang paling biasa adalah:

 •  Pedih ulu hati
 • Rasa pahit didalam mulut dan sering muntah
 • Loya

Pedih Ulu Hati

Ini merupakan salah satu simptom yang paling biasa dan paling ramai alami. Biasanya ia berlaku di sekitar dada atau lebih tepat di bahagian belakang tulang payudara. Ini disebabkan ‘tumpahan’ asid melalui LES. Biasanya pesakit GERD akan mengalami rasa pedih dan terbakar disekitar dada. Setiap kali asid refluks berlaku, pesakit akan terasa pedih ulu hati

Rasa Pahit Dan Sering Muntah

Biasanya cecair refluks hanya mencecah dibahagian bawah esofagus. Tetapi kadangkala, jika cecair refluks terlalu banyak, ianya boleh mencecah sehingga ke bahagian atas esofagus dan berhampiran dengan injap atas esofagus atau Upper Esophagus Sphincter (UES). Sekiranya cecair refluks melepasi injap ini, pesakit akan terasa kehadiran cecair yang pahit dan berasid.

Loya

Dalam sesetengah kes, kehadiran cecair refluks yang berlebihan boleh menyebabkan loya. Dalam keadaan yang lebih teruk, pesakit mungkin muntah.

Simptom lain yang mungkin berkait dengan GERD ialah:

>Nafas berbau – Makanan yang ternaik semula ke dalam salur esofagus setelah masuk ke perut boleh menyebabkan bau yang busuk dan menyebabkan nafas juga berbau.

> Kesukaran menelan – Kadangkala, asid boleh menyebabkan saluran esofagus menyempit, terluka atau kejang dan menyebabkan pesakit sukar menelan.

> Sakit tekak – Asid yang naik sehingga ke tekak boleh menyebabkan rasa pedih dan tidak selesa. Ia juga boleh mengganggu kord vokal dan menyebabkan anda serak terutamanya pada waktu pagi sebaik sahaja bangun tidur.

> Masalah gigi– Asid yang kerap ternaik sehingga ke dalam mulut boleh menghakis enamel gigi. Kadangkala ia juga boleh menyebabkan pembengkakan gusi dan keradangan.

Komplikasi GERD

Apabila seseorang mengidap GERD, ia mungkin boleh mengundang komplikasi lain seperti:

 • Esophagitis
 • Laryngopharyngeal Reflux (LPR)
 • Masalah pernafasan dan penyakit paru-paru
 • Barrett’s Esophagus dan kanser esofagus

Esophagitis

Apabila cecair refluks kerap ternaik semula ke saluran esofagus, ia boleh mencederakan lapisan nipis yang melindungi dinding esofagus. Ini boleh menyebabkan hakisan atau ulser pada lapisan nipis dinding esofagus tersebut (esophagitis). Setiap kali ulser terjadi, ianya akan meninggalkan parut. Lama kelamaan, parut-parut ini akan mengecut dan menyebabkan saluran esofagus tersebut mengetat dan sempit.

Laryngopharyngeal Reflux (LPR)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”22″ _address=”0.22″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.22.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-6.png” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ width=”66%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” _i=”0″ _address=”0.22.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”23″ _address=”0.23″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.23.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.23.0.0″]

Apabila asid refluks terjadi, dalam sesetengah waktu, ia juga turut melepasi Upper Esophageal Sphincter UES dan masuk ke kerongkong serta mulut. Ini boleh menyebabkan beberapa simptom terjadi seperti:

 • Kekerapan menelan
 • Gangguan tidur seperti sleep apnea
 • Berdengkur atau bernafas dengan bunyi yang kuat

Walaupun LPR sering hadir bersama penyakit GERD, tidak semua pesakit GERD menghadapinya. Pesakit LPR juga tidak semestinya ada GERD.

Masalah pernafasan dan penyakit paru-paru

Beberapa masalah pernafasan yang mungkin berlaku akibat komplikasi GERD ialah:

 • Asma
 • Batuk berterusan
 • Sleep apnea

Dalam satu artikel dari Annals of Thoracic Medicine menyatakan, GERD boleh mencetus atau memburukkan lagi penyakit paru-paru termasuklah:

 • Gangguan telinga, hidung dan tekak (ENT)
 • Kesesakan dada
 • Radang paru-paru
 • Bronkitis
 • Pneumonia

Masalah ini mungkin terjadi disebabkan oleh asid perut yang boleh memasuki saluran pernafasan menerusi LPR dan pernafasan yang menyebabkan kerosakan/ keradangan tisu.

Barrett’s Esophagus dan Kanser Esofagus

GERD yang berpanjangan boleh mendorong kepada Barrett’s Esophagus. Ianya terjadi apabila kerosakan lapisan esofagus menyebabkan perubahan sel yang tidak normal. Perubahan sel ini kemudiannya boleh mendorong kepada kanser esofagus.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Cara-Mendiagnosis-GERD” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”24″ _address=”0.24″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.24.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.24.0.0″]

Cara Mendiagnosis GERD

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.27″ _i=”25″ _address=”0.25″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.25.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.25.0.0″]

Terdapat pelbagai ujian atau prosedur untuk mendiagnosis GERD, antaranya;

Percubaan Terapeutik

Prosedur paling lazim atau pertama yang sering digunakan adalah dengan percubaan terapeutik. Percubaan terapeutik dilakukan dengan menggunakan simptom utama GERD seperti pedih ulu hati. Bagi melegakan pedih ulu hati, doktor akan memberikan ubat untuk mengurangkan penghasilan asid perut. Sekiranya simptom didapati hilang atau lega, bererti ubat tersebut berkesan dan pesakit akan didiagnosis sebagai pesakit GERD. Tetapi, cara ini ada kekurangannya.

Terdapat beberapa penyakit lain seperti ulser perut yang juga memberikan respon yang sama terhadap rawatan tersebut. Sekiranya doktor mengesahkan pesakit tersebut mempunyai GERD sedangkan pesakit mungkin mengalami sakit ulser perut, pesakit berisiko untuk tidak mendapat rawatan yang sepatutnya bagi mengubati ulser perut.

Endoskopi dan Biopsi

Endoskopi atau juga dikenali sebagai esophago-gastro-duodenoscopy (EGD), merupakan cara paling biasa untuk mendiagnosis GERD. Ketika prosedur EGD, biopsi juga boleh dilakukan bagi mengsan sel kanser atau Barrett’s Esophagus. Tonton video pendek ini untuk melihat bagaimana ia dilakukan.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”26″ _address=”0.26″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.26.0″][et_pb_video src=”https://www.youtube.com/watch?v=VsOSxIY2pUU” _builder_version=”3.26.7″ width=”70%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” module_alignment=”center” _i=”0″ _address=”0.26.0.0″][/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”27″ _address=”0.27″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.27.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.27.0.0″]

Seperti yang disebut didalam video, prosedur ini dilakukan bagi mengenalpasti masalah-masalah yang juga merupakan simptom GERD. Ia juga turut boleh mengesan beberapa komplikasi dari penyakit GERD seperti Barret’s Esophagus dan ulser. Diagnosis GERD boleh dilakukan dengan lebih berkesan melalui EGD.

Pemeriksaan Tekak dan Laring

Antara simptom GERD ialah batuk, pedih disekitar tekak dan laring dan serak. Apabila ini terjadi, lazimnya pesakit akan dirujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak (ENT). Doktor biasanya akan mengenalpasti bahawa keadaan tersebut disebabkan keradangan. Tetapi kadangkala ianya juga boleh disebabkan oleh GERD. Bagi memastikan ianya disebabkan GERD, doktor akan memberikan ubat mengurangkan penghasilan asid perut. Cara ini bagaimanapun mempunyai kekurangan sama seperti Percubaan Terapeutik.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Cara-Merawat-GERD” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”28″ _address=”0.28″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.28.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.28.0.0″]

Cara Merawat GERD

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”29″ _address=”0.29″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.29.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.29.0.0″]

 • Rawatan Konvensional
 • Perubahan Gaya Hidup dan Diet

Rawatan Konvensional

Terdapat pelbagai jenis ubatan yang boleh didapati dengan mudah melalui farmasi. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan yang tepat.

Antacids

Antacid bertindak dengan meneutralkan asid perut supaya asid refluks tidak berlaku. Dalam keadaan perut kosong, kesan antacid akan cepat hilang kira-kira dalam sejam. Sebaiknya, antacid diambil sejam selepas makan kerana pada ketika itu risiko untuk asid refluks terjadi lebih tinggi.

Antacid tidak mempengaruhi rembesan asid perut. Ia hanya meneutralkan asid yang sedia ada dalam perut. Jika semua molekul antacid telah habis digunakan, maka kesannya akan terhenti. Oleh sebab itu antacid hanya memberi kelegaan sementara kerana perut akan terus merembeskan asid untuk penghadaman.

Jika terlalu kerap mengambil antacid, dos yang sama mungkin tidak berkesan lagi. Ini kerana, apabila tubuh seseorang sudah sesuai dengan kesan peneutralan dari antacid tersebut, lebih banyak asid perut akan dihasilkan dan menyebabkan dos antacid yang lebih tinggi diperlukan. Kebergantungan kepada antacid boleh memberikan kesan negatif kelak pada anda.

Antacid juga tidak terkecuali dari kesan sampingan. Sesetengah antacid boleh menyebabkan sembelit atau cirit birit. Pengambilan terlalu banyak antacid dalam jangka masa yang lama juga boleh mendorong kepada batu karang.

H2 Blocker

Jika antacid memberi kelegaan singkat, H2 Blocker pula membantu kelegaan yang lebih lama. Sesetengah jenis H2 Blocker bertindak sehingga 24 jam.

Histamin merupakan salah satu bahan kimia yang sangat penting dalam merangsang rembesan asid perut. Histamin berhubung dengan reseptor pada sel yang menghasilkan asid perut dan merangsang pengeluaran asid perut apabila diperlukan.

H2 Blocker pula bertindak menyekat reseptor untuk histamin dan seterusnya menghalang histamin dari merangsang sel yang menghasilkan asid perut.

Lazimnya, asid perut dikeluarkan sebaik sahaja kita makan bagi menghadamkan makanan. Jadi, untuk kesan yang efektif, H2 Blocker perlulah diambil 30 minit sebelum makan supaya ianya dapat menyekat penghasilan asid perut dan hanya sedikit asid perut dikeluarkan.

Contoh H2 Blocker ialah:

 • Cimetidine
 • Ranitidine
 • Famotidine
 • Nitazidine

Kesan sampingan yang biasa dari pengambilan H2 Blocker adalah sakit kepala, cirit birit, pening dan ruam.

Proton Pump Inhibitor (PPI)

Seperti juga H2 Blocker, PPI berfungsi untuk mengurangkan penghasilan asid perut. Berbanding H2 Blocker, PPI boleh menyekat penghasilan asid perut dengan lebih baik dan lebih lama. Contoh PPI yang biasa diambil oleh pesakit GERD adalah:

 • Nexium
 • Pantoprazole
 • Omeprazole
 • Esomeprazole
 • Rabeprazole

Biasanya PPI diambil setiap pagi 30 minit sebelum makan. Pada peringkat awal, anda mungkin perlu mengambilnya selama 8 minggu bergantung kepada keadaan atau simptom anda. PPI membantu memberikan masa untuk esofagus yang cedera supaya sembuh.

PPI juga boleh memberikan kesan sampingan kepada penggunanya, terutamanya untuk penggunaan jangka masa panjang. Kesan sampingan yang biasa adalah risiko terkena jangkitan, loya, kegatalan dan sembelit.

Motility Enhancer

Ubat ini membantu meningkatkan tekanan di bahagian LES dan menguatkan pergerakan atau proses peristalsis disepanjang esofagus. Kedua-dua tindakan ini boleh membantu mengurangkan atau menyekat kejadian asid refluks.

Lazimnya ubat ini diberikan bersama-sama ubatan GERD yang lain untuk kesan yang lebih efektif. Ini kerana ubat ini hanya memberikan kesan yang minimal.

Kesan sampingan yang biasa hadir ialah pening, mengantuk, lemah dan kesukaran bernafas.

Pembedahan

Jika ubatan tidak dapat membantu memulihkan GERD dan hanya mengurangkan simptom GERD, mungkin pembedahan diperlukan. Tetapi terlalu sedikit pesakit GERD yang sampai ke tahap ini. Majoriti pesakit GERD hanya memerlukan rawatan ubatan dan perubahan diet serta gaya hidup.

Fundoplication

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”30″ _address=”0.30″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.30.0″][et_pb_video src=”https://www.youtube.com/watch?v=X840-6PyO4c” _builder_version=”3.26.7″ width=”70%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” module_alignment=”center” _i=”0″ _address=”0.30.0.0″][/et_pb_video][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”31″ _address=”0.31″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.31.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.31.0.0″]

Melalui pembedahan ini, hiatal hernia juga akan boleh dirawat selain mengetatkan otot sekitar LES. Tetapi sekiranya tiada perubahan diet dan gaya hidup, ia mungkin boleh kembali longgar dan menyebabkan GERD berulang.

Perubahan Gaya Hidup dan Diet

Gaya hidup yang sihat serta diet yang seimbang amat penting bagi mengawal Gastrik Gerd dan Anxiety supaya tidak mengganggu kualiti hidup anda. Malah, dengan cara ini majoriti pesakit Gastrik Gerd dan Anxiety telah kembali kepada rutin asal dan dapat menikmati kualiti hidup yang jauh lebih baik.

Gaya Hidup GERD

Kawalan Stres

Menurut kajian pada tahun 2004 dalam jurnal Psychosomatic Medicine, kehidupan yang penuh stres telah meningkatkan risiko GERD dan memburukkan lagi simptom sedia ada pada pesakit GERD. Jadi, pengawalan stres yang baik amat perlu dan penting.

Antara cara yang boleh dilakukan bagi mengurangkan stres ialah:

 • Meditasi
 • Teknik pernafasan yang betul
 • Regangan
 • Yoga

Posisi Berdiri dan Duduk

Sentiasa pastikan anda duduk dengan tegak dan berdiri dengan tegak. Ini membantu mengurangkan tekanan pada abdomen dan mengelakkan asid perut daripada tertolak menghampiri LES dan seterusnya mendorong kepada asid refluks.

Tinggikan Kepala Ketika Baring

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”32″ _address=”0.32″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.32.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-8.jpg” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.32.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”33″ _address=”0.33″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.33.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.33.0.0″]

Graviti tidak dapat membantu anda ketika baring. Ketika anda tidur atau berbaring, asid perut atau cairan refluks mudah ternaik semula ke dalam salur esofagus terutamanya ketika LES sedang relaks.

Gunakan bantal yang lebih tinggi atau dua bantal bagi menyokong bahagian atas abdomen anda bagi mengelakkan asid refluks.

Pakaian Longgar

Elakkan memakai pakai ketat terutamanya yang menekan bahagian abdomen anda seperti korset. Tekanan pada bahagian abdomen boleh menyebabkan asid perut ternaik keatas dan menekan LES.

Senaman

Bersenam bukan sahaja dapat menghilangkan stres malah ianya juga dapat membantu menurunkan berat badan (sekiranya berat badan anda menjadi salah satu punca GERD). Pilih senaman yang sesuai dengan anda seperti berjalan. Elakkan senaman yang menekan bahagian abdomen seperti angkat berat, plank, tekan tubi dan sebagainya.

Berhenti Merokok

Merokok merupakan salah satu pencetus terbesar GERD kerana ia boleh melemahkan LES dan meningkatkan asid perut.

Makan Dengan Perlahan

Ada sebabnya kerana Nabi mengunyah sehingga 40 kali. Makan dengan perlahan, kunyah sehingga lumat sebelum menelan makanan supaya proses penghadaman lebih lancar. Apabila makan dengan terlalu cepat, ini boleh meningkatkan tekanan pada abdomen. Amalkan Mindful Eating 

Tidur Yang Cukup

Dapatkan tidur yang mencukupi bagi mengelakkan tekanan pada tubuh anda termasuk emosi anda. Tubuh dan emosi yang berada dalam keadaan stres boleh mencetus simptom GERD.

Makan Malam Awal

Pastikan anda makan malam 4 jam sebelum waktu tidur anda. Kekal pada posisi duduk atau berdiri selepas makan supaya makanan dapat dihadamkan dengan baik sebelum anda berbaring sekaligus mengelakkan kejadian asid refluks.

Diet cara GERD

Makan Dalam Jumlah Kecil

Sentiasa makan sedikit-sedikit tetapi kerap. Makan dengan banyak dalam satu masa boleh memberikan tekanan pada bahagian abdomen anda dan menolak asid perut melepasi LES. Amalkan juga makan dalam jumlah yang betul seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan.

Kurangkan Lemak

Elakkan makanan tinggi lemak terutamanya makanan bergoreng. Lemak dalam diet anda boleh menyebabkan LES relaks dan membenarkan cecair refluks untuk masuk ke saluran esofagus. Makanan tinggi lemak juga boleh memperlahankan pengosongan perut dan meningkatkan risiko asid refluks dan GERD.

Makanan Berasid

Elakkan makanan tinggi asid seperti buahan sitrus, tomato, cuka yang mungkin boleh meningkatkan asid perut sekiranya diambil dalam jumlah yang banyak.

Amalkan Air Kosong

Elak minuman berkarbonat dan berkafein seperti kopi, teh, alkohol dan coklat kerana ianya boleh meningkatkan risiko asid refluks. Minuman berkarbonat boleh meningkatkan tekanan pada abdomen dan menolak cecair refluks keatas manakala minuman berkafein pula boleh melemahkan LES.

Makanan Berempah

Elak makanan yang terlalu pedas seperti cili, bawang, mustard dan pudina kerana ianya mungkin boleh mencederakan lapisan dinding esofagus.

Coklat dan Pudina

Jika anda penggemar coklat, anda harus mula berkorban. Elakkan pengambilan coklat dan pudina kerana keduanya boleh melemahkan LES

Bakar, Kukus, Panggang, Rebus

Amalkan cara memasak yang sihat bagi mengekalkan berat badan ideal daan nutrisi dalam makanan anda.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Adakah-Gastrik-Gerd-dan-Anxiety-berkait?” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”34″ _address=”0.34″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.34.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.34.0.0″]

Adakah Gastrik Gerd dan Anxiety berkait?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”35″ _address=”0.35″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.35.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.35.0.0″]

Anxiety merupakan tindak balas tubuh apabila berada dalam keadaan stres. Jika tubuh berada dalam stres yang berterusan, pesakit berisiko untuk mendapat anxiety disorder iaitu keadaan yang lebih teruk.
Kaitan antara Gastrik Gerd dan Anxiety secara jelas masih belum dapat disahkan. Secara logiknya, Gastrik Gerd dan Anxiety boleh saling berkait kerana apabila seseorang mendapat GERD dan gastrik, tubuh individu tersebut berada dalam keadaan stres yang berterusan. Ini boleh mendorong kepada anxiety.
Dalam satu kajian yang dilakukan pada tahun 2005 menunjukkan, anxiety dan kemurungan mendorong kepada penyakit GERD. Dalam satu kajian lain pula menunjukkan, gangguan kualiti hidup terhadap pesakit GERD menyebabkan anxiety dan kemurungan. Kedua-duanya saling berkait. GERD boleh mencetus anxiety dan sebaliknya. Anxiety bukan sahaja dikatakan boleh mencetus GERD malah ianya boleh memburukkan lagi simptom pada pesakit GERD.
Terdapat pakar yang percaya bahawa, sejenis bahan kimia di otak yang dipanggil cholecystokinin (CCK), memainkan peranan penting dalam hal ini. Bahan kimia ini yang biasanya dikait dengan panik dan gangguan gastrointestinal dikatakan menjadi pencetus anxiety dikalangan pesakit GERD.
Terdapat juga teori yang mengatakan anxiety boleh memperlahankan penghadaman, meningkatkan pengeluaran asid perut atau meningkatkan tekanan otot dan seterusnya tekanan dibahagian perut.
Simptom yang dihadapi oleh pesakit GERD seperti sakit dada, kesukaran menelan dan bernafas juga boleh membimbangkan pesakit sehingga mencetus anxiety.
Secara ringkasnya, tiada kesimpulan yang boleh dibuat yang mengatakan anxiety menjadi punca GERD atau GERD menjadi punca anxiety. Tetapi ada kaitan yang kompleks antara keduanya. Untuk pengalaman sebenar pesakit Gastrik Gerd dan Anxiety, boleh teruskan membaca Pengalaman Gastrik Gerd dan Anxiety 
Antara simptom anxiety adalah:
> Sentiasa gementar dan tidak tenang
> Sentiasa berwaspada terhadap bahaya
> Degupan jantung yang laju
> Kesukaran mengawal kerisauan
> Rasa sesak dibahagian dada

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row module_id=”Mitos-Tentang-Gerd” _builder_version=”3.27″ box_shadow_style=”preset1″ box_shadow_color=”#000000″ _i=”36″ _address=”0.36″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.36.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ text_text_align=”center” _i=”0″ _address=”0.36.0.0″]

Mitos Tentang Gerd

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.27″ _i=”37″ _address=”0.37″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.37.0″][et_pb_text _builder_version=”3.27″ _i=”0″ _address=”0.37.0.0″]

Selama bertahun-tahun, ramai pakar perubatan atau iklan-iklan yang mengatakan (menggambarkan) asid refluks dan GERD terjadi akibat penghasilan asid yang berlebihan. Sedangkan tiada bukti yang nyata atau ujian klinikal seperti mengukur jumlah asid dalam perut dilakukan.

Jika dilihat melalui statistik, majoriti mereka yang mengalami asid refluks terdiri daripada orang dewasa. Adakah ini bermakna semakin kita tua, semakin banyak asid perut dihasilkan?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”38″ _address=”0.38″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.38.0″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2019/08/Gastrik-Gerd-Dan-Anxiety-7.jpg” alt=”Gastrik Gerd dan Anxiety” align=”center” _builder_version=”3.27″ width=”70%” width_tablet=”100%” width_phone=”100%” width_last_edited=”on|phone” _i=”0″ _address=”0.38.0.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.26.7″ _i=”39″ _address=”0.39″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.39.0″][et_pb_text _builder_version=”3.26.7″ _i=”0″ _address=”0.39.0.0″]

Dalam rajah diatas, kajian menunjukkan rembesan asid perut semakin berkurangan dengan peningkatan usia. Ini bererti, semakin kita tua, fungsi tubuh semakin merosot, sel semakin tua dan rembesan asid perut juga berkurangan. Ini menyebabkan masalah penghadaman semakin meningkat dan menyebabkan kembung (berangin), lambat hadam, pedih ulu hati dan sebagainya.

Ini semua sama seperti simptom yang dihadapi oleh pesakit GERD. Bererti, kejadian asid refluks bukan disebabkan terlalu banyak asid perut tetapi sebaliknya.

Dalam buku yang ditulis oleh Jonathan V.Wright, MD iaitu seorang doktor perubatan yang terkenal diperingkat antarabangsa, beliau ada menerangkan dengan terperinci kenapa masyarakat tersalah faham mengenai perkara ini.

Dahulu, tiada sebarang ujian yang dijalankan bagi menyukat jumlah asid perut dengan tepat dan penggunaan ubatan seperti antacid yang berkesan melegakan simptom GERD, telah mengesahkan lagi bahawa asid refluks terjadi disebabkan asid yang berlebihan.

Sedangkan, setelah kajian dan pemerhatian yang teliti dibuat, majoriti pesakit telah didapati mempunyai asid perut yang sedikit dan bukannya berlebihan. Ini adalah fakta yang telah lama didokumentasikan tetapi telah lama diabaikan. Malah ianya telah disahkan secara berulang kali sejak 100 tahun yang lepas!

Asid refluks terjadi apabila asid perut atau cairan refluks termasuk ke dalam saluran esofagus dan merengsakan dinding esofagus. Tidak kiralah asid tersebut banyak atau sedikit, ia akan memberikan kesan yang sama. Jadi, kesimpulan yang mengatakan asid perut berlebihan adalah tidak tepat kerana asid yang sedikit juga boleh menyebabkan kejadian asid refluks.

Punca utamanya dalam hal ini seperti yang diterangkan dibahagian atas tadi adalah LES yang bermasalah.

Jadi, kenapa penggunaan ubat antacid berkesan melegakan simptom jika asid berlebihan bukan puncanya?

Daripada fokus untuk mengetatkan LES atau memperbaiki fungsi LES, perubatan konvensional lebih fokus kepada ‘mengeringkan’ semua asid perut yang dianggap berlebihan tadi. Ubatan tersebut sebenarnya bukan menyekat asid berlebihan tetapi mengurangkan seminimum mungkin asid di dalam perut. Dengan berbuat demikian, kesan klinikal terhadap LES yang rosak tadi juga diminimakan. Simptom berkaitan GERD juga dapat dikurangkan.

Jadi, tak mengapa ambil ubatan seperti H2 Blocker dan PPI kan sebab bantu simptom hilang?

Dengan pengambilan ubatan memang benar simptom dapat dihilangkan tetapi ia tidak merawat punca asal (kerosakan LES) dan pada masa yang sama mengganggu fungsi semulajadi perut. Perut secara alaminya harus menghasilkan asid perut tetapi jika fungsi ini diganggu secara berterusan, tubuh akan kacau bilau dan menyebabkan banyak kesan lain serta penyakit lain yang timbul kelak.

Sebaiknya, rawat dengan cara semulajadi seperti perubahan gaya hidup, diet yang sihat serta pengambilan nutrisi yang mencukupi kerana ianya lebih selamat untuk jangka masa panjang.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Newsletter” _builder_version=”3.22″ background_color_gradient_direction=”90deg” box_shadow_style=”preset7″ box_shadow_horizontal=”80px” box_shadow_vertical=”0px” box_shadow_color=”#e4edea” custom_margin=”60px|||” custom_margin_tablet=”0px|||” custom_margin_last_edited=”on|tablet” link_option_url=”*new footer 1″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″ global_module=”31679″][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”3.25″ _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding_tablet=”|40px||” custom_padding_phone=”|||” custom_padding_last_edited=”on|desktop” custom_padding__hover=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text _builder_version=”3.19.3″ header_font=”Playfair Display|700|||||||” header_text_align=”left” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

HUBUNGI KAMI

Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai produk Shaklee, konsultasi atau pembelian produk, boleh hubungi kami segera.

Kami juga membuka peluang untuk anda menyertai team kami yang berpengalaman lebih 21 tahun sebagai rakan niaga dan memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri.

Jom jadi jutawan sihat!

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.3″ text_font=”Playfair Display|900||on|||||” text_text_color=”#000000″ header_text_align=”center” border_width_all=”1px” box_shadow_style=”preset1″ text_orientation=”center” link_option_url=”https://api.whatsapp.com/send?phone=60179329859&text=” _i=”1″ _address=”0.0.0.1″]

WHATSAPP 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||” _i=”1″ _address=”0.0.1″][et_pb_image src=”https://adaainspiration.com/wp-content/uploads/2018/11/makeyup-artist-46.png” align_tablet=”center” align_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.23″ custom_margin=”-130px|-20%||” custom_margin_tablet=”0px|30%||” custom_margin_last_edited=”on|phone” _i=”0″ _address=”0.0.1.0″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Footer” _builder_version=”3.22″ background_color=”#1f1f1f” link_option_url=”*new footer 2″ saved_tabs=”all” fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″ global_module=”31680″][et_pb_row column_structure=”1_4,1_4,1_2″ _builder_version=”3.25″ _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text _builder_version=”3.19.3″ link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

contact us

+60179329859

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||” _i=”1″ _address=”0.0.0.1″]

Want to see more?

Galeri Testimonial

Produk Shaklee

Blog

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.11″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px|||” _i=”2″ _address=”0.0.0.2″]

delivery

Seluruh Malaysia

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||” _i=”1″ _address=”0.0.1″][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.1.0″]

cash on delivery (cod)

Seremban, Seremban 2, Ampangan, Senawang, Sikamat, Paroi, Rembau, Kuala Pilah, Sendayan

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″ text_font=”||||||||” link_font=”Open Sans|600|||||||” link_text_color=”#8d8181″ link_line_height=”2em” header_font=”||||||||” header_2_font=”||||||||” header_3_font=”||||||||” header_4_font=”Playfair Display SC||||||||” header_4_font_size=”20px” header_4_line_height=”1.5em” background_layout=”dark” custom_margin=”20px||0px|” _i=”1″ _address=”0.0.1.1″]

Follow Me

[/et_pb_text][et_pb_social_media_follow _builder_version=”3.17.6″ border_radii=”on|0px|0px|0px|0px” border_width_all=”8px” border_color_all=”rgba(0,0,0,0)” custom_margin=”1px|||” _i=”2″ _address=”0.0.1.2″][et_pb_social_media_follow_network social_network=”facebook” url=”https://www.facebook.com/pengedarshakleediseremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”0″ _address=”0.0.1.2.0″]facebook[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”twitter” url=”https://twitter.com/ShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”1″ _address=”0.0.1.2.1″]twitter[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”linkedin” url=”http://www.linkedin.com/in/pengedar-shaklee-seremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”2″ _address=”0.0.1.2.2″]linkedin[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”google-plus” url=”https://plus.google.com/+PengedarShakleeSeremban” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”3″ _address=”0.0.1.2.3″]google-plus[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”instagram” url=”https://www.instagram.com/pakarvitaminkulit/” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”4″ _address=”0.0.1.2.4″]instagram[/et_pb_social_media_follow_network][et_pb_social_media_follow_network social_network=”youtube” url=”https://www.youtube.com/user/adaanoor” _builder_version=”3.17.6″ background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” follow_button=”off” url_new_window=”on” _i=”5″ _address=”0.0.1.2.5″]youtube[/et_pb_social_media_follow_network][/et_pb_social_media_follow][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||” _i=”2″ _address=”0.0.2″][et_pb_contact_form captcha=”off” title=”Email Me” module_id=”et_pb_contact_form_0″ _builder_version=”3.23″ form_field_background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” form_field_text_color=”rgba(255,255,255,0.8)” title_level=”h4″ title_font=”Playfair Display SC||||||||” title_text_color=”#ffffff” title_font_size=”20px” title_line_height=”1.5em” form_field_font=”Open Sans||||||||” form_field_font_size=”16px” form_field_line_height=”1.5em” custom_button=”on” button_text_size=”13px” button_text_color=”#8d8181″ button_bg_color=”rgba(0,0,0,0)” button_bg_color_gradient_start=”rgba(255,255,255,0)” button_bg_color_gradient_end=”#8d8181″ button_bg_color_gradient_start_position=”95%” button_bg_color_gradient_end_position=”95%” button_border_width=”0px” button_border_radius=”0px” button_font=”|600|||||||” button_icon=”%%180%%” button_icon_placement=”left” form_background_color=”rgba(141,129,129,0.15)” _i=”0″ _address=”0.0.2.0″][et_pb_contact_field field_id=”Name” field_title=”Name” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” _i=”0″ _address=”0.0.2.0.0″][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Email” field_title=”Email Address” field_type=”email” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” _i=”1″ _address=”0.0.2.0.1″][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_id=”Notes” field_title=”Notes” field_type=”text” fullwidth_field=”on” _builder_version=”3.16″ border_radii=”on||||” button_text_size__hover_enabled=”off” button_one_text_size__hover_enabled=”off” button_two_text_size__hover_enabled=”off” button_text_color__hover_enabled=”off” button_one_text_color__hover_enabled=”off” button_two_text_color__hover_enabled=”off” button_border_width__hover_enabled=”off” button_one_border_width__hover_enabled=”off” button_two_border_width__hover_enabled=”off” button_border_color__hover_enabled=”off” button_one_border_color__hover_enabled=”off” button_two_border_color__hover_enabled=”off” button_border_radius__hover_enabled=”off” button_one_border_radius__hover_enabled=”off” button_two_border_radius__hover_enabled=”off” button_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_one_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_two_letter_spacing__hover_enabled=”off” button_bg_color__hover_enabled=”off” button_one_bg_color__hover_enabled=”off” button_two_bg_color__hover_enabled=”off” _i=”2″ _address=”0.0.2.0.2″][/et_pb_contact_field][/et_pb_contact_form][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Similar Posts