Jeragat Degil

Jeragat Degil Hilang Dalam Sebulan? Jeragat merupakan salah satu masalah yang sangat lazim terutamanya kepada kita yang tinggal di negara beriklim panas. Apa kaitan dengan cuaca panas? Jeragat merupakan kesan pigmentasi apabila sel terdedah kepada cahaya matahari atau ultraviolet. Disebabkan negara kita ni beriklim panas sepanjang tahun, risiko terdedah kepada cahaya matahari sangat tinggi dan inilah yang menyebabkan kulit kita mudah dinaiki jeragat.

Apa Itu Jeragat?

Jeragat secara mudahnya tompokan gelap disekitar wajah atau kulit. Untuk mereka yang berkulit cerah, tompokan tersebut selalunya berwarna perang dan bagi yang berkulit gelap, jeragat mereka juga berwarna lebih gelap. Ini kerana setiap orang mempunyai melanin yang berbeza mengikut warna kulit mereka. 

Melanin asalnya bertindak untuk melindungi sel kulit kita daripada rosak akibat sinaran cahaya matahari. tetapi apabila kulit kita terdedah terlalu banyak kepada cahaya matahari, maka sel yang menghasilkan melanin akan lebih agresif untuk melindungi kulit kita dan menghasilkan lebih banyak melanin. Apabila melanin terlalu banyak, inilah yang menyebabkan tompokan diwajah yang dipanggil jeragat. Tona kulit muka juga akan menjadi tidak sekata. Lebih teruk lagi apabila setiap tompokan membesar dn bergabung sehingga membentuk seperti topeng muka pada wajah anda!

Punca Jeragat Degil

Terdapat banyak punca terjadinya jeragat. Antaranya:

Usia – Apabila kita semakin tua, sel kita juga akan semakin tua. Kolagen dalam tubuh juga semakin menurun. Malah semenjak awal 20-an lagi kolagen sudah mula menyusut secara drastik. Ini menyebabkan sel kulit kita semakin lambat untuk dibaiki dan dipulihkan. Kebolehan tubuh untuk membaiki dan mengganti sel mati atau rosak akibat cahaya matahari semakin rendah.

Kosmetik– Penggunaan kosmetik yang berkualiti rendah boleh merosakkan kulit muka, menghakis dan menipiskan kulit muka. Ini boleh menyebabkan risiko terjadinya jeragat semakin tinggi. 

Cahaya matahari– Ini faktor utama terjadinya jeragat. Pendedahan kulit secara langsung terhadap cahaya matahari mampu merosakkan sel muka. Penggunaan krim pelindung matahari dengan SPF melebihi 30 sudah menjadi WAJIB jika anda tinggal di Malaysia.

Rutin penjagaan muka yang tidak teratur– tidak disiplin, tidak mencuci muka, tau melakukan 4 langkah asas penjagaan wajah seperti mencuci, menyegar, melembap dan melindungi dengan krim pelindung matahari antara punca utama jeragat.

 

Walaupun jeragat menjadikan kulit semakin hodoh dan bertompok, namun ianya tidaklah membahayakan nyawa. Tetapi, ianya sedikit sebanyak membuatkan kita semakin rendah diri, malu atau tidak yakin dengan penampilan diri. 

Untuk mengatasi masalah ini sudah pasti ada caranya. Dalam entry Cara Hilangkan Jeragat, telah dikupaskan satu persatu cara untuk menghilangkan Jeragat Degil baik dari segi tradisional mahupun moden.  

Kali ini Adaa tambah satu lagi cara berkesan menghilang Jeragat Degil iaitu dengan penggunaan Vivix Shaklee. Lihat dulu testimonial pengguna.

 

Jeragat Degil

Ini baru dengan pengambilan Vivix, belum lagi digabungkan bersama kolagen Shaklee dan YOUTH Shaklee. Kesannya pasti mengagumkan! Ini baru minum jimat-jimat. Jika anda ikut cara pemakanan yang betul yang akan kami cadangkan kepada anda selepas anda mendapatkan Vivix daripada kami, insyaAllah kesannya akan lebih optimum.

Sekiranya anda dah lama ada Masalah Jeragat seperti ini, masih tak tahu Cara Menghilangkan Jeragat dengan berkesan, boleh hubungi kami untuk mendapatkan konsultasi dan produk yang bersesuaian dengan anda. 

 

HUBUNGI KAMI

Sekiranya terdapat sebarang persoalan mengenai kesihatan dan nutrisi, berminat untuk mendapatkan Ebook kami atau anda berminat untuk memulakan perniagaan secara online dan menambah pendapatan, sila hubungi kami kerana kami menawarkan pelbagai peluang perniagaan untuk anda serta membantu anda untuk membina perniagaan anda.

Jom jadi jutawan sihat!

contact us

+60179329859

Email Me

Pin It on Pinterest

Share This