Jeragat dan parut jerawat

Jeragat dan parut jerawat merimaskan anda dan buat anda stress? Adaa tak tahulah orang lain tapi kalau Adaa memang semak rasa setiap kali tengok cermin. Bukan apa, siapa tak nak kulit cantik kan? Masalah kita sebagai orang Malaysia ni, kulit kita senang sangat nak naik jeragat dan jerawat. Dengan persekitaran tercemar, udara kotor, cuaca panas sepanjang tahun, sebum berlebihan, memang tak peliklah kalau ramai yang ada masalah jeragat dan parut jerawat ni. Malah dalam banyak-banyak masalah kulit, jeragat dan parut jerawat inilah yang paling ramai orang hadapi. Habis, nak buat macam mana ni?

APAKAH PUNCA JERAGAT?

 

Jeragat ialah bintik hitam atau turut dikenali sebagai bintik penuaan yang kerap kita lihat pada kulit muka dan bahagian tubuh yang terdedah kepada cahaya matahari.

Jeragat muncul akibat pigmentasi yang berlebihan pada kulit kita. Faktor seperti sinaran cahaya matahari, penuaan kulit, atau sebarang pendedahan kepada sinar uv boleh menyebabkan timbulnya jeragat

Di Malaysia, kita mempunyai cuaca yang sangat panas sepanjang tahun dan sekiranya kita tidak memakai sebarang krim pelindung UV, risiko untuk mendapat jeragat adalah sangat tinggi. Walaupun jeragat tidak menyakitkan sama sekali tetapi ianya mampu merosakkan kulit.

BAGAIMANA PARUT JERAWAT TERJADI?

 

Apabila cuaca terlalu panas, penghasilan sebum juga akan lebih banyak. Ditambah pula dengan udara yang kotor, liang pori kita akan mudah tersumbat dengan segala debu yang melekat pada sebum atau minyak muka kita. Maka timbullah jerawat yang menyakitkan, bernanah, yang radang dan sebagainya.

Parut sebenarnya merupakan proses pemulihan kulit yang biasa selepas kulit kita mengalami radang atau kecederaan seperti jerawat. Sekiranya kecederaan tersebut terjadi di permukaan kulit sahaja, ianya akan mudah pulih dan lazimnya tidak meninggalkan kesan.

Tetapi sekiranya luka atau jerawat itu teruk dan merosakkan dinding folikel pada kulit kita, ianya akan merosakkan tisu kulit yang sihat. Inilah yang selalu meninggalkan parut.

Untuk membaiki kerosakan ini, kulit kita akan membentuk jaringan kolagen yang baru. Malangnya, penghasilan kolagen lazimnya terhenti seawal usia 20-an. Jadi, kita memerlukan pengambilan kolagen melalui luaran atau pemakanan tambahan.

 

CARA MENGELAKKAN TERJADINYA PARUT JERAWAT

 

  1. Rawat jerawat dengan segera. Semakin lama jerawat anda dibiarkan, lebih banyak kerosakan tisu akan terjadi dan lebih berisiko untuk meninggalkan parut. Jadi, rawat secepat mungkin.
  2. Sekiranya jerawat anda kemerahan, menyakitkan, elakkan menggunakan skrub atau menggosok dengan kuat kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan.
  3. Jangan picit, pecahkan jerawat! Sekiranya anda berbuat demikian, lebih banyak ruang untuk dijangkiti bakteria dan jerawat anda bukan sahaja akan bertambah teruk malah akan merebak dan mendorong lebih banyak jerawat!
  4. Apabila jerawat mula berkuping, jangan cabut atau kopek. Itu adalah perlindungan untuk jerawat itu pulih. Jika dicabut ianya akan mudah dijangkiti semula.

 

Jeragat dan parut jerawat 1
Jeragat dan parut jerawat 2

RAWAT JERAGAT DAN PARUT JERAWAT DENGAN KOLAGEN SHAKLEE

 

Seperti yang adaa nyatakan tadi, kolagen memainkan peranan penting dalam pemulihan kulit, jeragat dan parut jerawat. Tubuh dan kulit kita memerlukan kolagen yang mencukupi dan berkualiti tinggi bagi penghasilan sel dan tisu kulit yang lebih sihat.

Jadi, pastikan anda mengambil kolagen yang berkualiti dan berkesan. Bagaimana memilih kolagen terbaik? Boleh rujuk PANDUAN MEMILIH KOLAGEN TERBAIK

Adakah Shaklee memenuhi semua kriteria ini. YA!.

jeragat dan parut jerawat 3
Jeragat dan parut jerawat

JERAGAT DAN PARUT JERAWAT HILANG DENGAN KOLAGEN SHAKLEE

 

Ini Adaa kongsikan beberapa testimonial mereka yang telah menggunakan Shaklee Collagen Powder!

Jeragat dan parut jerawat 4
Jeragat dan parut jerawat 5
Jeragat dan parut jerawat 6

Untuk lebih banyak testimonial kolagen boleh ke album TESTIMONIAL KOLAGEN

Bulan ini ada promosi kolagen tau. Kalau nak cuba inilah masanya! Untuk sebarang pertanyaan atau pembelian, boleh hubungi Adaa segera bagi mendapatkan promosi hebat bulan ni. Jangan lepaskan ok!

Jeragat dan parut jerawat 7

HUBUNGI KAMI

Sekiranya terdapat sebarang persoalan mengenai kesihatan dan nutrisi, berminat untuk mendapatkan Ebook kami atau anda berminat untuk memulakan perniagaan secara online dan menambah pendapatan, sila hubungi kami kerana kami menawarkan pelbagai peluang perniagaan untuk anda serta membantu anda untuk membina perniagaan anda.

Jom jadi jutawan sihat!

contact us

+60179329859

Email Me

Pin It on Pinterest

Share This