Cara Atasi Gerd Dan Asid Refluks

Dalam entry adaa sebelum ni  PUNCA ANGIN DALAM BADAN adaa ada kongsikan tentang punca, dan tanda-tanda masalah angin. Lepas entry tersebut ditulis, adaa telah dihubungi oleh beberapa orang yang mengalami masalah yang sama. Masalah angin ni ada pelbagai jenis. Ada yang biasa, ada yang kronik dan ada yang pertengahan. Ada orang yang dah mengalami masalah angin bertahun lamanya tetapi masih tak tahu cara mengubatinya. Sebagai contoh, masalah GERD dan asid refluks. Tak semua orang tahu apa itu GERD dan asid refluks.  Tak cukup dengan istilah GERD dan asid refluks, ada pula kes berkait seperti Gastrik Gerd Dan Anxiety. Adaa sendiri tak tahu pada mulanya. Kalau diperhatikan, simptom GERD dan asid reluks ni macam kena serangan jantung! ya memang mencemaskan.

APA ITU GERD DAN ASID REFLUKS?

Secara mudahnya, GERD adalah situasi dimana asid gastrik di dalam perut kita (berfungsi untuk mencerna makanan) tertolak semula memasuki saluran esofagus atau kerongkong. Sepatutnya, ia kekal didalam perut kita tetapi apabila ianya tertolak semula keatas, inilah yang menyebabkan kita rasa pedih ulu hati, rasa loya, tidak selesa dan kadangkala sesak nafas.

Nampak macam tidak ada kesan yang berat tetapi sebenarnya ia sangat mempengaruhi rutin harian dan mutu kehidupan. Dalam artikel yang diterbitkan oleh utusan harian ada menyentuh tentang bagaimana GERD dan asid refluks mempengaruhi hidup pesakitnya.

Artikel Penuh:Utusan Malaysia 

KONGSI PENGALAMAN

 

Masa adaa mula-mula kena serangan pertama pada 2 Ogos 2015,adaa agak panik. Berkejar ke hospital dengan ambulan. Yalah, orang tak pernah sakit teruk, mestilah cemas. Setelah diperiksa, ECG, scan, ujian darah, tekanan darah semuanya normal. Jadi itu dah ‘rule out’ penyakit-penyakit bahaya dan pastinya bukan masalah serangan jantung. Ketika itu adaa cuma dirawat sebagai pesakit gastrik. Adaa tak pernah ada penyakit gastrik ya.

Setelah seminggu ambil ubat gastrik, simptom tak berkurangan. Badan terlalu lemah, emosi memang terganggu. Terlantar tak boleh nak buat apa,seksa! Sesak nafas, sakit dada. Adaa tak tahan lagi dan adaa terus ke klinik terdekat. Adaa ceritakan segalanya dari A-Z. Termasuklah tiada sakit diperut, pedih perut, tak kentut, cuma sendawa yang berlebihan, sakit kepala dan sebagainya.

Doktor pasti yang adaa tiada masalah jantung, dan tiada masalah tiroid. Dan dengan segera dia kata ‘ini gerd ni’. Doktor cukup pasti kerana dia dah ada pengalaman dengan ayahnya sendiri 8 tahun lepas dan beberapa orang pesakit yang dah menderita masalah angin ini yang diingatkan angin biasa tapi dah bertahun tak hilang. Jangan ambil remeh ya, masalah angin ni mengganggu kualiti hidup. Setiap saat terasa sesak, terganggu. Fikiran, emosi, kesihatan. Sebab tu orang cina cukup jaga bab-bab masalah angin ni. Alhamdulillah, adaa jumpa doktor yang bagus dan dia mula berikan adaa ubat selama 6 minggu. 

Syukur selepas 6 minggu bersama ubat (adaa juga ambil suplemen dan jamu masa tu) kesihatan adaa 90% kembali normal. Lagi 10% adaa cuba kawal melalui cara pemakanan. Belajar tentang badan kita sendiri. Apa yang menyebabkan simptom datang. Contoh pedas yang melampau, makan terlalu banyak atau lewat makan. Bagi sesetengah orang, pengambilan ubat selama beberapa ketika boleh sembuh sepenuhnya. Ini kerana GERD dan asid refluks juga ada banyak punca, ada yang sekadar luka atau radang, ada disebabkan bakteria dan ada juga disebabkan LES. Jika anda ada LES (lower esophagus splichter), anda mungkin perlu bertahan dengan ubat kerana organ tersebut telah rosak. Bagaimana nak pastikan, cuba buat endoskopi.

Jika angin datang kembali, adaa cuma minum air panas dengan suplemen. Jika rasa agak teruk, adaa sediakan ubat. Kalau rasa perlu, makan, kalau tak, cukup dengan cara semulajadi seperti ambil peppermint Ginger ke, minum air panas ke. Yang paling penting, ubah cara pemakanan kita supaya perut lebih selesa dan tidak menyebabkan penghasilan asid perut secara berlebihan sehingga menimbulkan simptom gerd. Ubat pula ikut seperti yang doktor sarankan. Jangan takut untuk makan ubat kerana tanpa ubat, keadaan akan menjadi lebih teruk. Sehingga kini, walaupun ada jaga makan, ubat tetap adaa ambil dan begitu juga suplemen untuk membantu.

RAWATAN GERD DAN ASID REFLUKS

 

1.ANTASID

Antasid adalah ubat pertama yang selalu dicadangkan untuk mengurangkan rasa pedih hulu hati dan simptom-simptom GERD yang lain. Terdapat banyak jenama di pasaran yang menggunakan kombinasi tiga garam asas iaitu magnesium, kalsium dan aluminium bersama dengan ion-ion hidroksida atau bikarbonat untuk meneutralkan asid di dalam perut.

Walaubagaimanapun, antasid mempunyai beberapa kesan sampingan. Garam magnesium boleh mengakibatkan cirit-birit sementara garam aluminium boleh menyebabkan sembelit. Garam-garam aluminium dan magnesium sering digabungkan di dalam satu produk untuk mengimbangkan kesan-kesan tersebut.

Antasid kalsium karbonat juga merupakan sumber tambahan kalsium. Tetapi, ia juga boleh menyebabkan sembelit. Agen ‘foaming’ pula bertindak dengan melapisi kandungan perut anda dengan buih untuk menghalang refluks asid.

2.PENYEKAT H2

Penyekat H2 (H2 Antagonist) seperti cimetidine, famotidine, nizatidine, dan ranitidine boleh mengurangkan asid daripada terhasil. Ianya terdapat secara preskripsi dan juga di kaunter. Ubat-ubatan ini memberi kelegaan secara sementara dan hanya berkesan pada separuh daripada mereka yang mempunyai simptom-simptom GERD.

3. PERENCAT PAM PROTON

Perencat pam proton (Proton Pump Inhibitor) termasuklah omeprazole, lansoprazole, pantoprazole, rabeprazole dan esomeprazole boleh didapati secara preskripsi. Perencat pam proton adalah lebih berkesan daripada penyekat H2 dan ianya boleh mengurangkan simptom-simptom dan menyembuhkan keradangan lapisan esofagus (oesophagitis) yang dialami oleh pesakit yang menghidapi GERD dan asid refluks.

4. PROKINETICS

Prokinetics membantu menguatkan sfinkter (pencerut) esofagus (LES) dan mengosongkan perut dengan lebih cepat. Ubat-ubatan ini termasuklah Itopride dan metoclopramide. Metoclopramide juga memulihkan pergerakan otot di dalam salur penghadaman.

Namun, Prokinetics kerap mempunyai kesan sampingan di mana ia akan mengehadkan keberkesanannya seperti rasa letih, mengantuk, runsing dan masalah dengan pergerakan fizikal. Disebabkan ubat-ubatan bertindak dalam cara yang berbeza, kombinasi ubat-

ubat ini mungkin akan membantu mengawal simptom-simptom yang dialami oleh pesakit.

Bagi mereka yang mengalami rasa pedih hulu hati selepas makan, bolehlah mengambil kedua-dua antasid dan penyekat H2. Antasid akan mula bertindak untuk meneutralkan asid di dalam perut dan kemudian, penyekat H2 akan bertindak ke atas penghasilan asid.

Apabila antasid berhenti bertindak, penyekat H2 akan menghentikan asid daripada dihasilkan. –

5. PEMBEDAHAN

Pembedahan merupakan satu pilihan apabila ubat dan perubahan yang dilakukan dalam cara kehidupan tidak membantu menangani simptom-simptom GERD. Pembedahan juga mungkin merupakan satu alternatif yang baik berbanding dengan ubat-ubatan dan ketidakselesaan yang dialami.

Fundoplication merupakan satu rawatan surgikal yang standard untuk GERD. Selalunya, prosedur khusus yang dikenali sebagai Nissen fundoplication akan dilakukan di mana bahagian atas perut akan dibalut di sekeliling LES untuk menguatkan sfinkter, menghalang refluks asid dan membaiki hernia hiatal.

Nissen fundoplication boleh dilakukan dengan menggunakan laparoskopi, satu instrumen yang dimasukkan melalui insisi kecil di dalam abdomen. Kemudian, doktor akan menggunakan alat-alat kecil yang memegang kamera untuk melihat kawasan abdomen dan pelvis.

Apabila dilakukan oleh pakar bedah berpengalaman, laparoscopic fundoplication adalah selamat dan efektif untuk semua orang termasuklah kanak-kanak. Prosedur ini dilaporkan mempunyai keputusan sama seperti fundoplication yang biasa, dan pesakit boleh meninggalkan hospital dalam masa satu hingga tiga hari dan kembali bekerja seperti biasa dalam masa dua ke tiga minggu.

Teknik-teknik endoskopi yang terkini masih boleh dianggap percubaan digunakan untuk merawat rasa pedih hulu hati yang kronik. Teknik-teknik ini memerlukan penggunaan endoskop untuk melakukan pembedahan anti-refluks.

Inilah antara pilihan rawatan yang ada. Sebaiknya berjumpa dan berbincang dulu dengan doktor apa rawatan yang sesuai sebab tak semua orang sama simptom nya. Pastikan anda mendapat rawatan yang betul.

DAPATKAH SHAKLEE MEMBANTU?

Bolehkah Shaklee membantu dalam masalah Gerd dan Asid refluks?

Vitamin sahaja belum dapat dibuktikan dapat menyembuhkan sepenuhnya masalah angin, asid refluks dan gerd.Lebih banyak kajian diperlukan. Namun, kajian keatas sebahagian vitamin mampu membantu dalam merawat masalah angin, asid refluks dan GERD.

Boleh baca dalam entry Adaa seterusnya: MASALAH ANGIN DAN SUPLEMEN

 

Similar Posts