vitamin terpenting ketika mengandung

Anda bakal ibu? Atau dah pernah melahirkan anak? Adaa baru melahirkan sebanyak 3 kali dan sejujurnya masih banyak info tentang kehamilan, berpantang yang masih belum tahu. Tetapi insyaAllah, vitamin terpenting ketika mengandung dan berpantang tu dah tahu lah. Semasa Baby Roadshow bersama Dr.Sonhee Park sebelum ini sekali lagi kami diberitahu tentang vitamin terpenting ketika mengandung dan juga berpantang serta apa fungsi setiap satunya. Dah tahu kan siapa Dr. Sonhee Park dari entry adaa sebelum ni? Ok, kali ini Adaa berpeluang dengar sendiri dari pakar tentang vitamin terpenting ketika mengandung dan selepas bersalin ni. Selalu baca je kan. Bagi ibu yang belum tahu, tolong ambil tahu kerana ini melibatkan bukan sahaja kesihatan anda malah kesihatan bayi yang anda kandung.

VITAMIN TERPENTING KETIKA MENGANDUNG

 

Bila kita disahkan mengandung, kita pergi ke klinik nak bukak buku merah kan, mesti bawak balik sekurang-kurangnya 2-3 jenis vitamin seperti kalsium, asid folik dan multivitamin betul tak? Nutrisi ketika mengandung sangat penting sebab kita bukan sahaja ambil untuk keperluan tubuh kita malah untuk bayi kita yang masih dalam proses tumbesaran.

Yang kata bila mengandung kena makan untuk dua orang, itu silap. Yang betulnya kena banyakkan NUTRISI untuk dua orang kerana ini peringkat kritikal pembentukan janin dan pembesaran bayi. Ibu juga memerlukan nutrisi yang secukupnya untuk mengelak sebarang komplikasi ketika hamil atau mengurangkan risiko sebarang komplikasi ketika melahirkan kelak. Jadi, ada sebab kenapa doktor kat klinik kesihatan tu bagi kita vitamin suruh makan, bukan simpan dalam almari ye ibu-ibu.

Apa Vitamin terpenting ketika mengandung yang diperlukan?

Ini merupakan nutrisi/vitamin terpenting untuk ibu yang sedang mengandung dan kenapa anda perlukannya.

PROTEIN:

  • Membantu tumbesaran bayi dalam kandungan
  • Membantu pembentukan sel yang sihat
  • Bantu stabilkan hormon ketika mengandung
  • Fungsi utama protein ialah membina, memulihkan dan membaiki sel. Jadi ianya salah satu nutrisi paling asas dan paling penting.

B COMPLEX:

  • Membantu pembentukan tiub neural bayi
  • Mengelakkan spina bifida
  • Membantu kekejangan uterin ibu. Pengambilan bcomplex sebelum melahirkan dan semasa proses kelahiran dapat mengurangkan sakit ketika bersalin
  • Penting untuk perkembangan fizikal dan saraf bayi
  • Membantu pembentukan saraf dan sel-sel

VITAMIN C:

  • Membantu pembentukan tisu penghubung, otot dan tulang
  • Vitamin C membantu penggunaan zat besi dalam badan dan meningkatkan sistem imun

MULTIVITAMIN:

  • Memenuhi keperluan nutrisi ibu dan bayi sepanjang kehamilan
  • Membekalkan tenaga untuk ibu hamil
  • Membantu pembentukan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan

KALSIUM:

  • Membantu dalam pertumbuhan tulang dan gigi bayi
  • Membantu mengurangkan asid refluks ibu
  • Mengurangkan kekejangan uterin, kaki dan sakit belakang
  • Mengekalkan tekanan darah normal

OMEGA-3:

  • Menyokong pertumbuhan otak, mata dan sistem saraf bayi
  • Membantu kestabilan hormon sepanjang kehamilan

 

Di Shaklee, kami sememangnya sangat peka dengan keperluan ibu mengandung dan kami juga menyediakan vitamin yang terbaik buat ibu dan bayi.  Jadi, ibu-ibu boleh terus mendapatkan SET MENGANDUNG / PRENATAL shaklee ini dari kami bagi memenuhi keperluan sepanjang kehamilan. Yang pasti, Vitamin yang Shaklee sediakan semuanya SELAMAT, BERKESAN, NATURAL

Ini adalah Vitamin terpenting ketika mengandung yang anda perlukan . Bagaimana pula dengan vitamin ketika selepas melahirkan anak atau ketika berpantang?

VITAMIN TERPENTING KETIKA BERPANTANG

 

Tadi dah cerita tentang vitamin terpenting ketika mengandung. Masa berpantang perlu vitamin tak? Ke cukup dengan jaga makan saja? Sebenarnya, tubuh ibu ketika mengandung dah melalui pelbagai turun naik dari segi hormon, mental, perubahan fizikal. Begitu juga dengan semasa berpantang. Tubuh kita nak kembali kepada asal kan, jadi prosesnya memang mengambil masa, perubahan fizikal dan mental juga.

Ramai ibu berpendapat jika dah mengamalkan pemakanan sihat, vitamin atau makanan tambahan tak perlu lagi. Ok, kalaulah anda tahu keperluan nutrisi and setiap hari, Adaa pasti, anda takkan dapat penuhi HANYA melalui makanan. Contoh mudah, 8 biji buah oren setiap hari bagi memenuhi keperluan Vitamin C dalam tubuh. Mampu? Sehari dua mungkin, setahun? 10 tahun? Boleh makan ke hari-hari buah oren 8 biji?

Jadi, pengambilan makanan seimbang haruslah di ‘tambah’ atau ‘top-up’ dengan makanan tambahan. Sebab tu namanya makanan tambahan kan. Jadi, ibu-ibu, semasa berpantang ni ada yang berpantang cara tradisional kan. Punyalah tegas sampai cuma ambil nasi dan ikan bakar. Habis, cukup ke nutrisi untuk nak menyusukan anak, tenaga nak jaga anak, nak pulihkan luka bersalin. Memang tak cukup. Berani jaminlah. Jadi, apa vitamin yang ibu dalam pantang perlukan?

Apa Vitamin terpenting ketika berpantang yang diperlukan?

Ini merupakan nutrisi terpenting untuk ibu didalam pantang dan kenapa anda perlukannya.

PROTEIN:

  • Membekalkan tenaga berpanjangan
  • Menyediakan tubuh  untuk penghasilan susu ibu

B COMPLEX:

  • Mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin
  • Membantu penghasilan sel darah merah dan fungsi sistem saraf
  • Membantu menukarkan makanan kepada tenaga

VITAMIN C:

  • Mempercepatkan pemulihan luka selepas bersalin
  • Mengelakkan jangkitan disekitar bahagian luka
  • Mengelakkan kekurangan vitamin cara pada bayi selepas bersalin melalui penyusuan susu ibu

MULTIVITAMIN:

  • Memenuhi keperluan nutrisi ibu dan bayi
  • Membekalkan tenaga untuk ibu

KALSIUM:

  • Memenuhi keperluan kalsium ibu
  • Membantu kekuatan tulang ibu pada masa hadapan
  • 40% daripada komponen susu ibu terdiri dari kalsium, maka ianya membantu dalam penyusuan susu ibu

OMEGA-3:

  • Menyokong pertumbuhan otak, mata dan sistem saraf bayi
  • Membantu kestabilan hormon ibu dan kesihatan mental ibu selepas melahirkan anak

ALFALFA:

  • Meningkatkan penghasilan susu ibu
  • Membantu kesihatan ibu semasa berpantang (khasiat seperti jamu)

 

Set ketika berpantang dan Menyusukan hampir sama. Cuma bezanya, set berpantang ada GLA bagi membantu menstabilkan semula hormon ibu selepas bersalin. Jika ibu memang ingin menyusukan anak, sebaiknya teruskan sahaja dengan pengambilan SET MENYUSU shaklee ini. Pun dah lebih dari cukup.

TIPS BUAT PARA IBU

 

“kak, banyak sangatlah vitamin ni”

“kak, perlu ke ambil banyak-banyak ni, saya malas telan vitamin kak”

 

Ini soalan lazim yang Adaa dapat daripada para ibu. Wahai ibu-ibu sekalian, fahamilah yang badan anda telah bekerja keras untuk membesarkan seorang manusia didalam badan anda. Itu kalau sekali bersalin. Kalau 4, 5,7,8? Bayangkan perubahan yang kita lalui dari segi fizikal dan mental. Bukan mudah.

Jangan berkompromi dengan kesihatan. Mungkin sekarang anda masih muda, belum sakit. Ya, kesannya bukan datang sekarang tapi nanti bila umur semakin meningkat.

“kak, saya mengandung anak ketiga ni sakit habis satu badan”

 

Ya, tak mustahil sebab badan kita dah banyak kali kena lalui proses yang memenatkan dan kompleks.

 

“Ala, aku bersalin C-zer, jaga luka perut jelah” “aku bersalin normal, seminggu dah baik dah”

 

Amboi sajak betul berkata-kata ye. Itu luka luar tu je dik non. Badan awak tu belum pulih sepenuhnya pun lagi. Apa lagi kalau menyusu anak. Kalau dah 9 bulan mengandung, takkan seminggu dah kembali normal.

Dalam Islam pun kita disarankan menyusu anak sehingga 2 tahun sebab nak bagi tubuh kita rehat lebih sikit. Tapi bukanlah salah atau dosa pulak yang mengandung dekat-dekat tu..tak, cuma pastikan anda dapatkan nutrisi yang sepatutnya. Itu sahaja.

Jadi, ibu-ibu, berilah KEUTAMAAN pada kesihatan anda dan bayi. Banyak pun telan jelah hehe

Kalau nak cantik boleh telan macam-macam, takkan nak sihat tak boleh kan? Mana lebih penting? Cantik pun kalau tak sihat tak best juga kan? Kalau sihat, insyaAllah cantik pun dapat. 2 in 1 gitu.

Sila amalkan pemakanan yang sihat, makanan tambahan (vitamin) yang sesuai dan cara hidup yang sihat!

 

Sekiranya ada sebarang persoalan, atau nak order, tekan aja whatsapp button dibawah ok? Simple. Enjoy your motherhood!

HUBUNGI KAMI

Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai produk Shaklee, konsultasi atau pembelian produk, boleh hubungi kami segera. 

Kami juga membuka peluang untuk anda menyertai team kami yang berpengalaman lebih 21 tahun sebagai rakan niaga dan memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri. Jom jadi jutawan sihat!

Pin It on Pinterest

Share This