Vision Board Yang Berkesan

Tahu apa itu Vision Board? Vision Board ni adalah satu ruangan dimana kita meletakkan segala impian, atau apa yang ingin kita capai supaya kita dapat lihat setiap hari dan ingatkan diri kita apa objektif kita bekerja. Ada macam-macam cara untuk buat vision board. Kali ni bukan itu yang adaa akan sentuh tetapi adaa ingin kongsikan 3 langkah atau tips untuk bina vision board yang berkesan. Perlu ke ada vision board yang berkesan. Pastilah perlu. Kalau tak berkesan, jadi poster ajelah gamaknya. Dan kalau anda serius ingin capai impian anda, adaa cadangkan anda mula bina vision board yang berkesan untuk anda.

 

VISION BOARD ADAM, EILMAN & FAHRY

 

Dalam hujung tahun lepas, suami Adaa mengajak anak-anak membuat vision board mereka. Selain dapat tahu apa impian mereka, mereka sendiri akan lebih jelas apa yang mereka nak.

Memang lah tak sempurna, tapi inilah hasil kerja mereka dan alhamdulillah, untuk Adam yang berusia 8 tahun pada ketika itu, yang dah jelas apa yang dia inginkan, berjaya mendapat apa yang diimpikan pada penghujung tahun 2017. Kecuali bab basikal tulah sebab itu kena bergantung kepada ibu abah nye ni hehe. Yang lain, dia sendiri boleh usahakan dan dia dah pun capai.

Jangan risau tentang nak buat vision board ni. Tak siapa marah. Janji kita jelas apa yang kita nak.

 

“There is no law in creating your vision board. Do it your way!”

 

Kalau yang tadi mungkin tak berapa lawa bagi kita tapi dah habis lawa dah untuk budak-budak tiga orang tu, jangan bimbang, tiada peraturan pun dalam membina vision board ni. Buatlah sesuka hati anda. Contoh yang lawa:

 

KENAPA PERLU VISION BOARD YANG BERKESAN?

 

Bila kita zahirkan fikiran dan bayangankan diatas kertas, letak kat tempat yang kita selalu pandang, kita akan akhirnya membuat visualisasi pendek ( short visualization exercise) sepanjang hari tersebut.

Macam masa belajar dulu, penuh meja dengan stick on notes betul tak? (adaa jamin semua pernah buat). Macam-macam ditulisnya. “Saya nak 9 A dalam SPM” “Saya nak jadi pelajar terbaik” “Saya nak masuk Universiti terkenal di dunia”. Ada yang pernah buat? Ya, Adaa sendiri buat.

Adakah ianya benar-benar berkesan? Mungkin kita tak sedar tetapi ianya benar-benar berkesan. Kenapa perlu tulis semua tu? Ia adalah sebagai peringatan yang kita lihat setiap hari dan akhirnya akan berada dalam minda separa sedar kita. Apabila ianya sudah ada dalam minda separa sedar kita, setiap tindakan kita juga akan berdasarkan apa yang kita tulis dan insyaAllah kita boleh harapkan hasil yang positif.

 

Secara ringkasnya:

 

+ bila kita buat vision board dan letak ditempat yang kita kerap pandang, kita akan akhirnya membuat latihan visualisasi pendek sepanjang hari tersebut.

+ anda tahu tak, teknik visual adalah salah satu teknik senaman minda yang paling hebat. Kalau kita stress, kita bayangkan kita di pantai, dengar bunyi burung, ombak. Kita tenang. Itu sebagai contohlah ya.

+ bila kita bayangkan sesuatu, kita mengeluarkan satu frekuensi yang sangat hebat ke alam semesta ni tau. Yang orang duk kata positive vibe positive vibe, aura aura positif semua tu. Itulah dia. Itu kalau kita membayangkan sesuatu yang positif  lah. Jika membayangkan sesuatu yang negatif maka yang keluar pun aura negatif lah.

+ teknik ni memang berkesan sebab dah diguna pakai selama berdekad-dekad terutama oleh atlit. Bukti secara santifik jua semua ada. Contohnya, atlit angkat berat mengeluarkan frekuensi yang sama ketika mereka angakat berat dan ketika mereka hanya membayangkan sahaja.

+ vision board ni sebenarnya, cara kita zahirkan fikiran kita keluar. Sebagai peringatan untuk diri kita capai apa yang kita nak dan sebagai motivasi kepada kita pada setiap kali kita lihat. Apabila mental sentiasa bersedia untuk capai impian, barulah tubuh kita akan bergerak dan berusaha kearah merealisasikan impian tersebut. Kalau tak, tinggal angan angan mat jenin jelah.Tapi adakah semua vision board berkesan? Macam mana nak buat vision board yang berkesan?

3 LANGKAH PENTING UNTUK BINA VISION BOARD YANG BERKESAN.

 

PERTAMA: Fikirkan apa yang anda mahu

Vision board sebenarnya melambangkan kehidupan IDEAL yang kita mahukan. Apa yang kita nak, apa impian kita dan ini tak semestinya berkisar tentang material semata, tapi lebih dari tu. Contoh, kita nak hidup gembira, nak sihat, nak cantik sentiasa. Bukan sekadar nak kereta besar, duit banyak, emas jongkong 5 ketul.

FIKIRKAN APA YANG BETUL-BETUL ANDA MAHUKAN, SELAMI EMOSI DAN HATI SERTA KEINGINAN ANDA.

 

KEDUA: Bina vision board

Dah tahu apa impian anda, apa yang anda nak, dah boleh visualkan atas board atau kertas pulak.

+ bayangkan secara terperinci. Lebih terperinci lebih baik. Contohnya, kalau nak kereta, kereta jenis apa, warna apa, anda pakai baju apa masa tu, tengah memandu ke berdiri depan kereta ke, bayangkan secara detail.

+ fokus pada apa yang anda rasa masa tu. Bukan sekadar tampal gambar kereta sebiji. Pendek kata setiap kali tengok gambar tadi, perasaan tu berulang kali kita rasa. Menusuk kalbu gitu. Gembiranya dapat kereta tu, syoknya memandu kereta tu.

+ nak tulis perkataan atau gambar terpulang tapi lebih bagus kalau ianya bergambar sebab lebih mudah imej tersebut ditangkap dalam minda kita.

+ jangan terlalu serabut nanti semak nak memandang.

 

KETIGA: Vision board is a REMINDER

Tiada istilah magik magik disini. Vision board adalah peringatan untuk kita bertindak dan ambil selangkah ke depan.

+ vision board mengingatkan kita apa yang kita rasa bila kita capai kemahuan kita, apa yang kita impikan. Ia sebagai persediaan mental kita untuk kita ambil TINDAKAN.

+ vision board hanya akan jadi poster hiasan bila kita tak AMBIL TINDAKAN atau berusaha. Kita bukan buat magik ya. Allah suruh kita solat 5 waktu supaya kita sentiasa ingat apa GOL (vision) hidup kita, dan Allah suruh kita bertindak (action) supaya kita boleh capai gol kita tadi (result). Sama juga dengan vision board tadi.

+ gabungan VISION BOARD, MOTIVASI & TINDAKAN inilah yang akan jadikan apa yang kita tulis di vision board itu satu kenyataan.

 

Hanya tiga langkah yang perlu anda ingat semasa membina vision board yang berkesan. Pastikan ianya mengikut kehendak anda. Jika anda ingin berjaya, ada impian tetapi masih samar, apa kata anda cuba visualkan dengan jelas diatas sekeping kertas. Apabila ianya jelas, maka anda juga akan tahu apa yang perlu anda lakukan.

Jadi, APA IMPIAN ANDA? BERSEDIA UNTUK REALISASIKAN?

KAMI PENGEDAR SHAKLEE ANDA!

Produk Shaklee hanya boleh didapati melalui HQ, Cawangan di setiap negeri dan melalui Shaklee Independent Distributor yang sah sahaja (itu kami!). Selain daripada itu, ianya tiada kaitan dengan pihak Shaklee. Shaklee tiada stokis, tidak ada sebarang e-commerce  platform selain www.Shaklee2u.com. Dapatkan Shaklee dari sumber yang sah!

PENGHANTARAN & COD

Kami menggunakan khidmat Pos Laju, Gdex dan Citylink untuk penghantaran produk. Produk akan sampai kepada anda dalam 1-5 hari bekerja.

Kami juga sudi membuat COD bagi mereka yang tinggal berhampiran kawasan kami.

NAK JADI PENGEDAR MACAM KAMI?

Nak jana pendapatan dengan Shaklee bersama-sama team Adaa Inspiration Empire (AIE)? Kami menyediakan kelas secara online, mentor-mentor yang aktif dan berpengalaman serta jadual yang fleksibel. NIkmati bonus bulanan anda beserta banyak manfaat sebagai ahli Shaklee! Kami bersedia membantu anda! Ketahui manfaat sebagai ahli Shaklee! 

Service hour: 24 hours 7 days a week

Cod: Seremban, Ampangan, Kuala Pilah, Senawang, Seremban 2

Delivery: Seluruh Malaysia juga luar negara!

Pin It on Pinterest

Share This