Forever Living

 Ada apa dengan Forever Living? Ada diantara kita yang cukup kenal dengan syarikat Forever Living ni dan tak kurang juga yang baru pertama kali kenal. Kalau tanya Ayah Adaa, memang dia kenal Forever Living ni terutamanya produk paling popular iaitu Aloe Vera Gel nya. Malah arwah nenek Adaa dulu lagi pernah minum aloe vera gel dari syarikat ini. Bagi yang masih belum kenal, Adaa akan kenalkan sedikit melalui entry kali ini. Sebab apa? Sebab sayang sangat kalau anda tak kenal produk dari syarikat terkemuka ni. Disebabkan Adaa dah rasa sendiri keberkesanan produknya serta memang dah jatuh hati dengan setiap sisi syarikat ini, jadi Adaa akan kongsikan setiap keistimewaan Forever Living Malaysia!

Apa Itu Forever Living

Latar Belakang Syarikat

Mungkin tak perlu pun nak tahu sangat sejarahnya kan. Tapi Adaa nak kongsikan sikit poin yang Adaa rasa menarik untuk anda semua tahu. Dah kenal baru lah jatuh hati ye tak? Syarikat Forever Living mula diasaskan pada tahun 1978 iaitu 43 tahun yang lepas oleh Dr. Rex Maughan dan syarikat beliau yang pertama terletak di Scottsdale, Arizona. Sejak penubuhan Forever Living International Inc. pada tahun 1978, syarikat ini telah berjaya menjana keuntungan jutaan bilion ringgit. 

 

Berbeza dengan syarikat lain yang kebanyakannya dimulakan untuk menjana pendapatan persendirian, syarikat ini dibina atas dasar yang unik dan cukup menarik!

 

Paling utama, Dr.Rex Maughan semenangnya sudah menjadi seorang jutawan sebelum beliau menubuhkan syarikat ini lagi. Selain seorang yang berpendidikan tinggi terutamanya dalam bidang perniagaan, Pengurus Harta Bertauliah, beliau juga dikenali sebagai seorang yang sangat mementingkan kerja amal dan kebajikan.

 

Beliau telah menubuhkan sekolah-sekolah, bekerjasama dengan badan-badan kebajikan diperingkat global dalam usaha menangani masalah kemiskinan, kelaparan dan juga kekurangan perkhidmatan perubatan bagi kanak-kanak.  

 

Jadi, objektif utama beliau bukanlah keuntungan peribadi tetapi beliau memiliki visi yang lebih besar daripada itu. (Dan atas sebab ini jugalah, Adaa rasa tertarik dengan pelan pemasaran Forever Living – Peluang Bisnes Terbaik)

 

Syarikat ini ditubuhkan  dengan satu cita-cita yang cukup murni iaitu untuk membantu setiap manusia di dunia ini supaya mempunyai

  • kesihatan yang terbaik, 
  • kewangan yang kukuh, dan 
  • memiliki taraf kehidupan yang lebih terjamin pada masa hadapan.

Menarik bukan? Bermula dengan hanya satu syarikat pada tahun 1978, kini, pada tahun 2021, Forever Living telah mempunyai cawangan di hampir 169 buah negara di dunia! Jika anda teliti, belum ada syarikat yang seumpamanya ini berjaya membuka cawangan di hampir seluruh negara di dunia.

 

Lebih menarik lagi, cawangan Forever Living juga telah bertapak di Arab Saudi hampir lebih 20 tahun lamanya. Kenapa Adaa kata menarik? Sebab, Arab Saudi mempunyai peraturan yang cukup ketat terhadap produk yang masuk ke negaranya. Jika tidak patuh syariah, jangan mimpi akan lepas masuk kesana. Rasanya boleh bilang dengan jari sahaja syarikat MLM yang dibenarkan bertapak disana. 

 

Fakta Menarik Yang anda Wajib Tahu

 

> Forever Living telah ditubuhkan oleh Rex Maughan pada tahun 1978 dan berasal dari Amerika. Merupakan syarikat multi billion dollar yang menjual ratusan produk kesihatan dan kecantikan.

 

> Mempunyai lebih 169 buah cawangan di seluruh dunia. Maksudnya, Forever living berada di 169 daripada 195 negara yang wujud didunia ni. Jadi, kalau tiba-tiba anda nak berpindah ke United Kingdom contohnya, jangan risau, anda masih boleh meneruskan  perniagaan anda disana.

 

> Mempunyai lebih 10 juta pengedar diseluruh dunia dan telah melahirkan lebih 5000 jutawan dan masih meningkat sehingga kini.

 

> Prestasi jualannya tidak pernah turun malah makin meningkat sejak 40 tahun ditubuhkan!

 

> Forever Living merupakan pegeluar, pengilang dan juga pengedar produk suplemen kesihatan, kosmetik dan juga keperluan rumah dengan berasaskan aloe vera dan juga produk lebah.

 

> Merupakan pengeluar terbesar dunia bagi tanaman aloe vera dan juga produk berasaskan lebah.

 

> Menguasai 92.5% pasaran antarabangsa untuk penjualan produk gel berasaskan aloe vera. Ini kerana, Forever Living Product International mempunyai ladang penanaman aloe vera terbesar didunia yang terletak di:

  1. Dominican Republik (5,000 ekar),
  2. Northern Mexico (1,500 ekar) dan
  3. Southern Texas (1,000 ekar).

> Forever Living Product International juga memiliki pusat penternakan lebah terbesar didunia yang terletak di Gunung Sonoran. 

 

> Oleh kerana syarikat ini memonopoli kedua-dua pasaran aloe vera dan juga produk lebah, jadi tidak hairanlah kenapa syarikat ini dapat memberikan harga yang jauh lebih murah untuk produk yang berkualiti tinggi.

> Lebih menarik lagi, terutamanya bagi anda yang ingin memulakan perniagaan Bersama Forever Living, anda wajib tahu bahawa perniagaan ini tidak melalui perantaraan orang tengah. Maksudnya, keuntungan yang anda dapat akan lebih besar! Inilah yang selalu pengedar Forever Living canangkan, “buat sedikit dapat banyak”. Nak tahu betul ke tidak, anda perlu cuba sendiri.

 

> Kesemua produk FLPI telah mendapat pengiktirafan tertinggi diperingkat antarabangsa dan juga memiliki beberapa hak cipta terhadap formula produk yang dihasilkan yang berasaskan aloe vera dan madu lebah.

 

> Produk Aloe Vera FOREVER mula diperkenalkan di Malaysia pada tahun 1983 iaitu kira-kira 38 tahun yang lepas. Aloe vera gel yang distabilkan 100% bukan sahaja popular di Malaysia malah juga diseluruh dunia dan masih menjadi yang terbaik diseluruh dunia sehingga kini.

 

Produk Paling Popular

Rangkaian produk Forever Living memang lengkap bermula dari kepala hingga ke kaki. Anda namakan sahaja. Suplemen, kosmetik, produk penjagaan diri harian, produk kegunaan rumah, semuanya ada.

Forever Living
Forever Living

Tetapi, ada satu produk yang paling laris dan telah terkenal sejak lebih 40 tahun yang lalu iaitu Aloe Vera Gel.

Forever living

Keistimewaan Aloe Vera Gel Forever Living

> Dihasilkan100%  dari spesis Aloe vera yang terbaik di dunia iaitu Aloe Barbadensis Miller

> Perladangan Aloe vera dijalankan secara 100% organik tanpa penggunaan baja kimia,racun perosak atau racun herba.

 

> Aloe veranya dipelihara, dituai dan difilet dengan tangan untuk mengeluarkan ekstrak gel daun dalaman dalam beberapa jam supaya hasilnya kekal tulen.

 

> Produk aloe vera pertama yang menerima Aloe Science Council untuk kandungan dan ketulenan.

 

> Aloe vera yang ditanam sendiri dan bukan didapati dari pembekal atau pihak ketiga.

 

> Gel aloe vera yang distabilkan secara 100% menggunakan proses berpaten yang telah terbukti berkesan dalam mengekalkan nutrisi dan zat dalam gel aloe vera. Teknik ini bukan sahaja dapat mengekalkan kesegaran sehingga 99.875%, malah masa penyimpanan khasiat aloe vera juga dapat ditingkatkan dari 2 hari ke 5 tahun!

> Sebotol aloe vera gel mengandungi 99.7% aloe vera tulen.

> Ramuan utama semua produk Forever Living juga berasaskan aloe vera tulen dalam kuantiti yang tinggi.

 

> Minuman aloe vera (aloe drink) tidak ditapis atau dihomogenkan untuk memberikan faedah maksimum kepada pengguna.

 

> Aloe vera tidak direbus kerana proses ini boleh memusnahkan khasiat aloe vera tersebut.

 

> Menggunakan paten proses pemisahan kulit dari gel. Teknik ini dapat memisahkan kulit dengan mesin berpaten dalam 0.5 saat serta menyingkirkan emodin yang boleh menyebabkan alergi dan cirit birit.

 

> Produk aloe vera Forever Living telah mendapat pengiktirafan ketulenan daripada :

  • International Aloe Science Council
  • Food & Drug Administration (FDA)
  • Penarafan Kosher
  • Sijil Halal

 

> Semua produk Forever Living telah mendapat sijil halal IFANCA (halal antarabangsa) dan juga JAKIM.

 

Peluang Bisnes Terbaik

Terdapat banyak peluang bisnes MLM diluar sana tetapi tahukah anda yang Forever Living telah diiktiraf sebagai salah satu peluang MLM yang terbaik dan terkemuka didunia selama lebih 40 tahun? Jika anda tercari-cari peluang bisnes terbaik, Forever Living adalah salah satu daripadanya!

 

Apa sebenarnya  kelebihan bisnes Forever Living berbanding syarikat lain sampaikan Adaa rasa sangat tertarik untuk memulakan bisnes dengan syarikat ini? Ringkasnya: 

 

  1. Modal yang sangat rendah RM90
  2. Tiada Sistem pairing, point (BV/PV/CV/EV/UV/LP/SB)
  3. Tak perlu simpan produk
  4. Tiada orang tengah, BONUS LEBIH BESAR!
  5. Produk terbaik, lebih 40 tahun, berada di 169 buah negara
  6. Bonus dari harga pasaran, bukan harga ahli!
  7. Tiada Reversion 

Forever Living dibina atas 3 konsep utama iaitu:

 

Konsep 1 : Tiada Orang Tengah

Forever Living

Forever Living bukan syarikat orang tengah. Kebanyakan syarikat MLM mendapat produk dari pengilang luar dan menjual semula atas jenama sendiri kepada ejen sebelum sampai kepada pelanggan.

 

Forever Living juga bukanlah sebuah pengilang yang membekalkan produk kepada orang tengah. Mereka tidak memerlukan syarikat lain sebagai orang tengah bagi memasarkan produk mereka.

 

Mereka bukan sahaja mempunyai ladang sendiri, malah semua produk dihasilkan dan dikilangkan oleh mereka sendiri. Produk siap yang dihasilkan kemudiannya disalurkan terus kepada ejen untuk dipasarkan kepada pelanggan.

 

Tanpa syarikat orang tengah, Forever Living mampu memberikan keuntungan dan bonus yang lebih besar kepada ejen. Jika terdapat syarikat orang tengah, sebahagian besar keuntungan hanya berlegar disekitar mereka dan ini akan mengurangkan keuntungan kepada ejen.

 

Konsep 2 : Tiada sistem point BV/PV/UV/SV/EV  atau point 

Forever Living

 

Konsep ini Adaa paling suka kerana disinilah sebenarnya yang menentukan sebanyak mana keuntungan yang anda boleh dapat sebagai ejen. (Siapa memang suka pendapatan yang tinggi, baca betul-betul). Sistem BV/PV/CV/UV yang ditetapkan oleh syarikat  ini sebenarnya mengurangkan sebahagian keuntungan yang boleh anda dapat. Lazimnya, keuntungan tersebut akan kembali kepada syarikat.

 

Adaa berikan satu contoh supaya anda lebih jelas apa yang Adaa nak sampaikan.

Harga Jual Produk A = RM275

Nilai BV/PV Produk A = 100BV/PV

SYARIKAT X

Harga pengedar: Siti seorang pengedar dan mendapat 25% diskaun dari harga jual

= Rm275*(100%-25%) = RM206.25

 

Untung runcit Siti bagi satu Produk A

= Harga Jual – Harga pengedar

= RM275- RM206.25 = Rm68.75

Bonus peribadi Siti bagi satu Produk A

= 100BV/PV * 3% = RM3

 

Jika Siti mempunyai tajaan dibawahnya, Ina, (downline) dan Ina membeli satu produk A pada 10% diskaun, harga Produk A untuk Ina ialah :

RM275 * (100%-10%) =RM247.50

Siti pula mendapat komisyen dari pembelian Ina dan dikira berdasarkan nilai BV/PV iaitu 100BV/PV * 3% = RM3

 

Jumlah pendapat Siti = Untung runcit + bonus peribadi + komisyen

                                        = Rm68.75 + RM3 +RM3 = RM74.75

SYARIKAT FOREVER LIVING

Di Forever Siti merupakan ahli VIP dan mendapat diskaun pengedar sebanyak 35%

Harga pengedar untuk satu Produk A = RM275 * (100% -35%)= RM178.75

Untung runcit Siti bagi satu Produk A = Harga Jual – Harga pengedar = RM275- RM178.75 = RM96.25

Bonus peribadi Siti = TIADA

 

Jika Siti mempunyai tajaan dibawahnya (downline) iaitu Ina sebagai ahli Novus atau ahli biasa, dan Ina membeli satu produk A pada 15% diskaun, harga Produk A untuk Ina ialah :

RM275 * (100%-15%) =RM233.75

 

Berapa pula komisyen Siti? Disebabkan Forever Living tidak ada system UV/PV/BV/CV jadi komisyen Siti dikira berdasarkan perbezaan peratus diskaun pengedar Siti dan Ina dan Harga Jual produk tersebut. (bukan daripada harga yang dibeli oleh Ina ya)

RM275 * (35%-15%) = RM55

Jumlah pendapat Siti = Untung runcit + bonus peribadi + komisyen

                                       = RM96.25 + RM0 +RM55 = RM151.25

 

*kedua-dua kiraan dibuat berdasarkan modal permulaan pengedar yang sama

Kalau anda lah, nak pilih yang mana? Dah jelas sangat dah tu bezanya. Sebab nilah Adaa memilih platform Forever Living!

 

Konsep 3 : Tiada Pairing/ Pyramid / Binary 

Forever Living

Forever Living tiada istilah pairing atau pyramid. Ada sesetengah syarikat, bonus anda tidak akan dibayar jika tak ada pairing. Maksudnya, walaupun Agent A anda tu buat sales beribu pun tapi anda tiada Agent B, anda tidak akan mendapat sebarang komisyen atau royalty bonus dari jualan agent A.

 

Dalam Forever, tak kisahlah anda hanya ada seorang atau sepuluh tajaan dibawah anda, anda tetap akan mendapat royalty bonus dari mereka.

 

Ini cerita mudahnya lah, kalau Adaa nak cerita detail sangat nanti pening pula. Bila dah daftar sebagai ahli nanti dan berminat untuk memulakan perniagaan dengan Forever Living, Adaa akan cerita sedetail yang anda mahu.

 

Dengan hanya berdasarkan 3 konsep ini sahaja Adaa rasa anda dah boleh nampak bezanya syarikat ini dengan syarikat lain. Dan Adaa pasti setiap orang yang ingin memulakan perniagaan pasti inginkan keuntungan yang besar. Tiada siapa pun yang nak berniaga tanpa mendapat untung atau untung yang kecil. Jadi bab bonus besar, untung runcit besar ni memang sangat penting untuk diambil kira sebelum anda pilih syarikat untuk berniaga.

 

Nak tahu lebih lagi tentang kelebihan Bisnes Forever Living dan cara memilih syarikat yang betul, pastikan anda terus lihat entry-entry kami ok?   

Dah Tahu Tentang Forever Living?

Jadi, tunggu apa lagi?  

Jika anda ingin segera mulakan perniagaan bersama Forever Living dan bersama-sama keluarga Forever kami, terus hubungi kami untuk mendaftar sebagai ahli.

Atau jika anda mahu mendaftar sendiri secara online, Adaa sertakan juga Tutorial ringkas untuk anda mendaftar melalui website Forever.

Tapi jangan lupa, masukkan nama dan ID kami sebagai sponsor anda untuk anda berada dalam team kami!

NAMA: Noor Syuhada binti Md Noor

FBO ID: 600800014170

Hubungi kami segera untuk sebarang pertanyaan!

Cara Jadi Ahli Forever Secara Online 

Jangan lupa masukkan nama dan ID kami sebagai sponsor anda!

Lwatch

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kelebihan Bisnes Forever Living | Adaa Inspiration - […] pun dah tahu. Ok sekarang Adaa pasti ada yang tertarik sangat untuk memulakan perniagaan dengan Forever Living Product Malaysia…

Pin It on Pinterest

Share This